Így fékezheti az öregedést – természetes módszerekkel!

néni

Jó lenne örökké fiatalnak maradni, ám ez sajnos képtelenség. Az időt ugyan nem lehet megállítani, de az öregedési folyamatot le lehet lassítani, mégpedig természetes módon: egészséges életmóddal. A doktorka.cz portál alapján 8 tippet ajánlunk arra, hogyan őrizhetjük meg erőnlétünket és fiatalos külsőnket.

1. Fiatalság – ételekkel

A megfelelő összetételű, kiegyensúlyozott étrend nemcsak az egészségi állapoton, hanem a külsőn meglátszik. Nem újdonság, hogy szakemberek nem ajánlják a fehér cukor, a vegyszereket tartalmazó élelmiszerek, a zsíros ételek, a fehér péksütemény túlzott fogyasztását. Helyette több zöldséget, gyümölcsöt, omega3 telítetlen zsírsavat (halban vagy napraforgómagban található) vagy minőségi tejtermékeket ajánlanak. Ráadásul vannak úgynevezett anti-aging élelmiszerek, amelyek belülről lassítják öregedést. Ilyen például az antioxidánsokban gazdag áfonya, ami védi az immunrendszert, továbbá dió, ami az agynak hasznos. Antioxidánsokat tartalmaz az avokádó és a fekete csokoládé, de csak amelynek kakaótartalma legalább 70 százalék.

Érdekes

Tippünk:

Nagyon hasznos a szervezetnek a tejsavó, mert sok benne a mész, a foszfor, a kálium és a vitamin, főleg a B-, az E-, a C- és az A-vitamin. Jótékonyan hat az emésztőrendszerre, kórokozó-ellenes hatása is van, továbbá méregtelenít, eredményes csontritkulás esetén. Mint tudjuk, ebben a betegségben sok változókorú nő szenved.

2. Víz mint életelixír

Szervezetünk kétharmadát víz alkotja, ám a kor előrehaladásával csökken a test folyadékkészlete. Fontos, hogy rendszeresen pótoljuk az elveszített folyadékot, hogy a szervezet megfelelően tudjon működni. Különösen fontos ez a szenioroknak. Ha nem tartják be ezt a szabályt, a folyadékfogyasztás elhanyagolása miatt könnyen dehidratálódhatnak. Amint arról már többször írtunk, folyadékpótlásra legmegfelelőbb a tiszta víz, amit borsmentalevéllel, zöldséggel, gyümölccsel ízesíthetünk. Frissít például a nyers uborka és a cukormentes tea is.

Érdekes

Tippünk:

Hogy az ízesített víz 24 órát kibírjon, öntse termoszba, hőálló kancsóba vagy pohárba.

3. Arcjógával a ráncok ellen

Napjainkban nagy divat az arcjóga. Sok ismert személy is kipróbálta már. Nemcsak az arc, hanem a nyak és a dekoltázs izmait is megmozgatja. A gyakorlatok fiatalítják a bőrt, és fokozzák rugalmasságát. Elég, ha rendszeresen naponta néhány percet rászán. A gyakorlatok egyszerűek – például utánozza a ponty szájának mozgását – fél percig bírja ki, majd néhányszor ismételje meg. Emelje fel a fejét, öltse ki a nyelvét, vagy küldjön a levegőbe puszit...

Érdekes

Tippünk:

Az arcjóga mellett naponta enyhén masszírozza meg az arcát – saját maga is elvégezheti. Ujjaival körkörös mozdulatokkal masszírozza meg a szemöldök közötti részt, majd az orr és a száj környékét, aztán a halántékot és a homlokot...

4 . Legyen vége a hajhullásnak

Főleg a férfiakat aggasztja a haj fokozatos ritkulása, a nők pedig, hogy elrejtsék az ősz hajszálakat, a festék után nyúlnak. A haj pedig kiszáradhat és kárt szenvedhet. Az öregedés folyamán a hajhagymák összezsugorodnak, kevesebb bőrfaggyú képződik, a haj elvékonyodik, rugalmatlanná, törékenyebbé válik...

Érdekes

Tippünk:

A kor előrehaladásával fontos, hogy a korábbiaknál több figyelmet fordítson a hajkoronára. Használjon jó minőségű hajkészítményeket, ügyeljen a hidratációra. Rossz hatást gyakorolhat a hajra az egészségtelen étkezés, a stressz, néhány gyógyszer, betegség vagy hormonális változás.

5. Agyjóga

Az agytorna fontos része az olyan neurodegeneratív betegségek megelőzésének, mint amilyen az Alzheimer- kór. Nagyon hasznosak azok a módszerek, amelyek az agy egész felületét aktiválják, amikor a két agyfélteke együttműködik, ugyanakkor tartalék agykapacitás is kialakul. Épp ez teszi olyan fontos tényezővé, ami képes késleltetni a demencia jelentkezését és minimalizálni a betegség tüneteit.

Érdekes

Tippünk:

Nálunk is van lehetőség – szakképzett edzők vezetésével – különféle agytréningen részt venni.

6. Stressz

A lelki nyugalom a testi egészségen és a külsőn is tükröződik. A hosszú ideig tartó stressz negatívan hat az immunrendszerre, a betegségek kialakulására és az öregedési folyamat felgyorsulására. Vannak különféle technikák és módszerek arra, hogyan kell a stresszt csökkenteni – van, akinek a mozgás, a meditáció, a légzőgyakorlat tetszik, de van olyan is, akinek a háziállat gondozása, a kirándulás, a naplóírás, a festés, a muzikoterápia, a természetjárás segít... Rendkívül fontos a rendszeres, kellőképpen mély és minőségi alvás.

Érdekes

Tippünk:

Számos gyógynövény – citromfű, kakukkfű, orbáncfű – nyugtat. Tea vagy szirup is készíthető belőle, de fürdő is. Aromaterápiának legjobban a szárított levendula felel meg, mert megnyugtatja az idegrendszert. Tegye textilzsákba, és akassza fel az ágya közelébe.

7. Ép testben ép lélek

A rendszeres mozgás nemcsak a fizikai erőnlétet, hanem a lelkiállapotot is edzi. Segít legyőzni a depressziót, a stresszt, emellett boldogsághormonokat, endorfinokat termel, serkenti az agy működését, javítja az oxigénellátást, szinten tartja a vércukorszintet és a testsúlyt... Olyan sportot válasszon, ami a legjobban megfelel önnek, ami szórakoztatja. Ha nem biztos a dolgában, kérje ki az orvos tanácsát. Tartsa szem előtt, hogy naponta legalább 30 percet kell mozognia.

Érdekes

Tippünk:

Idősebb korban a jóga, a taj csi, az úszás vagy a nordic walking ajánlott. Egyre népszerűbb az idősek körében a golf és az úgynevezett walking fotbal, ami futbal, de nem fut, hanem gyalogol az ember, és a 60 év felettieknek ajánlott. Tíz évvel ezelőtt Angliában született meg ez a sport, de már másutt is elterjedt. 2018-ban Csehországban bajnokságot is rendeztek belőle.

8. Olyan ízületeket, mint fiatalkorban

Sok szenior a fájó ízületekre hivatkozva kerüli a mozgást. Leggyakoribb ízületi betegség az oszteoartrózis, ami a hatvanévesek 40 százalékát érinti, főleg a nőket. A legveszélyeztetettebb csoportot a túlsúlyosak alkotják, ezért az orvosok azt tanácsolják: tartsák kordában a testsúlyt, hogy az ízületekre ne nehezedjen olyan nagy teher. Kiváltó oka lehet az is, hogy az egészséges ízületre vagy a már sérült ízületre nagy teher nehezedik például sérülés, született anyagcsere-betegség vagy a csípőízület fejlődési rendellenessége után.

Érdekes

Tippünk:

Az ízületi fájdalmat enyhíti a kondroitin és a glükoszamin szulfát nevű anyag, ami elősegíti a regenerációt, az ízületi porc megújulását és védelmét, amivel enyhíti a panaszokat és javítja az ízületek működését. Hasznos anyag az escin is, ami valójában vadgesztenye-kivonat. Segíti a duzzanat és a gyulladás csökkenését.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?