Gyermekonkológia – egy lépéssel előbbre...

Gyermekonkológia

Hónapok óta nincsenek sem nemzetközi szakmai, sem egyéb konferenciák, amelyeken az egyes országok szakemberei kicserélhetnék tapasztalataikat. Ezért jó hír, hogy a pozsonyi gyermek hematológiai és onkológiai klinikán új, műszaki szempontból magas színvonalú termet avattak fel, ahonnan a hazai szakemberek a világ neves szaktekintélyeivel online konzultálhatnak.

Agyerekek körében szerencsére viszonylag ritka a daganatos betegség, mégis világszerte a gyerekek és serdülők fő haláloka. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente körülbelül 300 ezer 0–19 éves gyereknél diagnosztizálnak daganatos betegséget, Európában 35 ezernél. Örvendetes, hogy 80–83 százalékuk meggyógyul.

Szlovákiában évente 180 új daganatos gyermekről tudnak. A kezelést mindig megpróbálják „testre szabottan” meghatározni, ám néhány esetben nélkülözhetetlenek a külföldi neves szakemberek tapasztalatai, tanácsai. Ennek is köszönhető, hogy a szlovákiai daganatos gyerekek ugyanolyan minőségi ellátást kapnak, mint a világ fejlett országaiban.

Amikor a kezelés megy a beteg után

A telekonzíliumnak nevezett online tanácskozás mostantól a gyermek hematológiai és onkológiai klinika újonnan létesített helyiségében zajlik. Innen tulajdonképpen a világ bármely szögletében élő szakemberekkel konzultálhatnak, és olyan módszereket és kezelést javasolhatnak, amelyeket az ezen a téren magasabb szinten lévő országokban alkalmaznak, s amelyek az orvostudomány mai állása szerint a legkorszerűbbek.

„Minden szülő a világ végére is elmenne, csak hogy biztosítsa gyermekének a leghatásosabb kezelést. Mi pedig mindent elkövetünk azért, hogy ezt a lehető legközelebb hozzuk a beteg gyerekekhez”

– mondta Dr. Alexandra Kolenová, a klinika főorvosa.

A helyiséget a Deťom s rakovinou nonprofit szervezet anyagi segítségével sikerült kiépíteni. „Az, hogy mostantól a világ neves szakembereitől reális időben és ingyen kérhetünk tanácsot kis betegeink diagnózisáról, reménnyel tölt el bennünket, a klinikának pedig nagy hozzáadott értéket jelent. Célunk, hogy a nálunk kezelt gyerekek csúcsminőségű ellátásban részesüljenek. Ezt pedig csak támogatóinknak köszönhetően tudjuk megvalósítani” – tette hozzá Dáša Malá Fabšíková, a szervezet vezetője. A nonprofit szervezetet a gyógyult betegek szülei és az érdekelt szakemberek hozták létre. Célja az, hogy az EU fejlett országaiban megszokott standard kezelést biztosítsa a szlovákiai daganatos gyerekeknek.

Fontos a „másik vélemény” is

Már Szlovákiában sem ismeretlen a telekonferencia. Stephen P. Hunger professzorral, az Amerikai Egyesült Államok neves gyermekonkológiai szakemberével 2015 óta rendszeresen kommunikál a pozsonyi onkológiai és hematológiai klinika. Kezdetben az amerikai nagykövetségen keresztül tartották a kapcsolatot.

„Az USA szlovákiai nagykövetsége örül annak, hogy segíthetett az együttműködés megkönnyítésében Philadelphia és Pozsony között – jegyezte meg Bridget A. Brink, az Amerikai Egyesült Államok szlovákiai nagykövete. Mostantól viszont már nem kell sehová menni, mert a speciális terem a klinikán van. „A professzor úrral és csapatával kéthavonta átlagosan 5 esetben konzultálunk. Rendszerint »a másik véleményt« szeretnénk hallani akkor, amikor a diagnózis nem egészen egyértelmű, vagy pedig a standard kezelés nem hozza a várt eredményt. Klinikánk pedig referenciás munkahelyként működik más, elsősorban kelet-európai országok számára, közösen keressük a kezelés új lehetőségeit” – tette hozzá Alexandra Kolenová.

Nemcsak Stephen P. Hunger professzorral konzultálnak, hanem például a prágai (leukémia és agydaganat), a brünni (a beteg molekuláris profilja), a bécsi (nyirokmirigyrák, a medencedaganatok bonyolult műtétjei), a holland (vesedaganat), a német (agydaganat és leukémia) és a francia szaktekintélyekkel. Ebben az évben két szlovákiai gyereket műtöttek meg sikeresen a francia orvosok.

Pandémia idején létfontosságú

A telemedicina tág és gyakran emlegetett fogalom, s főleg az elmúlt hónapokban értékelődött fel. Ide tartoznak az online konzultációk, amelyek során értékes tapasztalatokat cserélnek az onkológusok. Korunk műszaki lehetőségeinek köszönhetően a világ bármely pontján végzett kutatás, tanulmány adatai pillanatok alatt nyilvánosságra kerülnek. Ki sem kell kinyomtatni, tehát védjük a környezetet, és időt nyerünk, ami a daganatos betegségek kezelésében kulcsfontosságú. Az sem mellékes, hogy az online konzultáció a betegnek nem kerül pénzébe, viszont esélye van arra, hogy innovatív és személyre szabott gyógymódot találnak neki.

„Amikor a koronavírus-járvány idején semmilyen nemzetközi szakmai konferencia nem volt, az ilyen kommunikáció kulcsfontosságú volt” – állapította meg Peter Magát mérnök, a gyermekbetegségek országos intézetének vezérigazgatója és Dr. Jana Kosnáčová orvosigazgató. A telemedicina fontosságát a kormányprogram is kiemeli: „Célunk, hogy a betegek magas színvonalú ellátást kapjanak, s hogy az egészségügyi dolgozóknak megfelelő munkafeltételeik legyenek. Ez kötelezettség és lehetőség is arra, hogy Szlovákiában magasabb színvonalú legyen a betegellátás” – mondta Peter Stachura egészségügyi államtitkár.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?