Enyhíthetik a kockázatos területről érkezők karanténkötelezettségét az EU-ban

koronavírus utazás

Enyhíthetik a koronavírus-világjárvány miatt kockázatosnak minősített országból vagy területről hazatérők karanténkötelezettségét az Európai Unióban (EU) a tagországok egészségügyi minisztereinek pénteki tanácskozásán elfogadott megállapodás szerint.

Az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő német kormány egészségügyi minisztériumának közleménye szerint a videokonferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a kockázatos területről, országból EU-tagállamba belépőket legkevesebb tíz napra karanténra kell kötelezni. Negatív koronavírusteszttel „még tovább csökkenthető a karantén ideje” – áll a közleményben.

A huszonhetek körében elterjedt szabályozás szerint tizennégy napra kell karanténba vonulni a fertőzés fokozott kockázatával sújtott régiókból és országokból hazatérőknek. A miniszteri tanácsban kialakult egyetértés alapján ez az idő csökkenthető tíz napra. A karantén jelenleg is megszüntethető negatív teszttel, de az első tesztet rendszerint csak a karantén ötödik napjának elteltével szabad elvégeztetni.

Németországban a karantén időtartamának meghatározása a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok hatásköre. Jens Spahn szövetségi egyészségügyi miniszter az EU-s kollégákkal folytatott megbeszélés után tartott tájékoztatóján elmondta, igyekszik elérni a tartományi kollégáknál, hogy országosan egységes szabályozás alakuljon ki. Mint mondta, nem az a kérdés, hogy valamely megoldás helyes vagy helytelen, mert nemcsak a 10 vagy a 14, hanem akár a 20 napig tartó karantén mellett is fel lehet sorakoztatni érveket. Az biztos, hogy minél hosszabb ideig tartózkodik a többi embertől elzárva egy fertőzésgyanús személy, annál nagyobb valószínűséggel lehet kiszűrni a fertőzötteket és megelőzni a kórokozó továbbterjedését. Viszont az egészségügyi tényezők mellett a gazdasági és társadalmi hatásokat is mérlegelni kell.

A miniszter ismertette a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) számításait, amely szerint a kockázatos területekről tünetmentesen hazatérőkre vonatkozó 14 napos karanténkötelezettség esetén száz fertőzött közül kettőt nem szűr ki a járványvédelmi intézményrendszer, 10 napos karantén esetén pedig négyet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?