Čaputová: A főügyésznek politikailag függetlennek kellene lennie

Zuzana Čaputová

A főügyésznek minden szükséges személyi adottsággal rendelkeznie kellene, szakmailag műveltnek kellene lennie, de legfőképp egyértelművé kellene tennie a politikai függetlenségét. Ezt Zuzana Čaputová államfő közölte a pénteki munkareggeli után, amelyen Boris Kollár (Sme rodina) parlamentelnökkel és Igor Matovič (OĽANO) kormányfővel vett részt. Kollár azt közölte, hogy a főügyészválasztásra novemberben kerülhetne sor.

„A kormánykoalícióval közös érdekünk, hogy egy olyan személy legyen ezen a pozíción, aki nagy szakértelemmel rendelkezik, és minden személyi adottsága megvan a funkció betöltéséhez. Egyúttal azt is rendkívül fontosnak tartom, hogy ez a személy tegye egyértelművé a nyilvánosság számára a politikai függetlenségét. Az ügyészség az a szerv, amely többek között azokat a hibákat, bűncselekményeket vizsgálja, amelyeket mi, köztisztviselők is elkövetünk” – közölte az államfő. Hozzátette: a köztársasági elnök pozíciója a főügyész kinevezésével kapcsolatban az Alkotmánybíróság döntése után még egyértelműbb. Nincsenek kétségei afelől, hogy kinevezheti-e az ügyészség vezetőjét vagy sem.

A kormányfő megállapította: a főügyészség vezetőségét minél előbb meg kell változtatni. „A főügyészség és az igazságosság segítségért kiált, ezért minél előbb biztosítani kell a megfelelő vezetést” – mondta. Hozzátette: a koalíciós ülésen legutóbb májusban beszéltek az esetleges jelöltek neveiről. Kijelentette: nem érzi, hogy a koalíción belül bárki is egy konkrét jelöltnek készítené elő a terepet. Hangsúlyozta: a törvénymódosítást követően még több jó jelölt jöhet szóba.

Arra a kérdésre, hogy az OĽANO mozgalom is javasol-e jelölteket, azt válaszolta, hogy minden képviselő tehet javaslatot. Hozzátette: a koalíció előzetesen abban egyezett meg májusban, hogy az első körben bármiféle megállapodás nélkül tesznek javaslatokat, mert így látni fogják, melyik jelöltnek mekkora a támogatottsága. Ezt követően fogunk megpróbálni egyezségre jutni – mondta.
 

Matovič mindezt azzal egészítette ki, hogy ha az ellenzék állna elő egy jó jelölttel, akkor arról is lehetne tárgyalni. Ugyanakkor attól tart, hogy az ilyen jelöltet már az a tény kizárja, hogy a jelölését Robert Fico, a Smer-SD elnöke vagy Peter Pellegrini, az alakulóban lévő Hlas-SD párt elnöke terjeszti elő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?