Kétféle hulladékosztályozási módszer közül választanak

Vágsellye
Vágsellye |

Konyhai biohulladék tárolására alkalmas vödröket és komposztáló zsákokat osztanak szét a vágsellyei lakosoknak, hogy minél többen részt vegyenek a szemét osztályozásában. 

Rendszeresen tisztítják majd a biohulladék-konténereket a házak előtt. Jelentős többletkiadással számol a város a konyhai szemét komposztálóba, vagy biogázállomásokra való szállítása miatt. A törvény előírja, hogy tizennégy naponta kellene kiüríteni az ételmaradékokat tartalmazó konténereket, ám Vágsellyén szeretnék ennél gyakrabban elszállítani a gyorsan lebomló, romlandó szemetet. Két variáns közül kell kiválasztaniuk a járási székhelyen a megfelelő megoldást, vagy a komposztálóba, vagy a biogázállomásra vitetnék el a konyhai hulladékot.

A biogázközpontokban azonban csak az alaposan átválogatott biohulladékot veszik át, és a vágsellyei lakótelepeken ma még a lakosok egy része nem válogatja szét az élelmiszer-maradékot úgy, hogy az valóban megfeleljen a kritériumoknak. Vágsellye lakossága 2018-ban évi 27,75 eurót fizetett a szemét elszállításáért, holott a városnak személyenként évi 32,45 eurójába került ez a szolgáltatás. Akkoriban a lakosok mintegy harminchét százaléka vett részt a hulladék osztályozásában. A szemét elszállításának tonnájáért 8 eurót fizetett az önkormányzat. A városnak idén már tonnánkénti 13 eurót kell fizetnie a szemét elszállításáért, ezért év elején kénytelenek voltak emelni a szemétdíjat.

Egy négytagú család napi 38 centet fizet a korábbi 30 cent helyett, az éves szemétdíj 35 euró. Az osztályozott hulladék elszállításáért nem fizetnek a járási székhelyen élők. Év elején tájékoztató lapokat kaptak a lakosok az üveg-, papír- és műanyaghulladék elszállításának időpontjairól. 

A városnak egyre több kiadása van az osztályozott hulladék elszállításával, a tavaszi és őszi nagytakarítások során felhalmozott szeméttel, valamint a tiltott szemétlerakatok felszámolásával. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?