A gazdaság 1996 óta nem lassult úgy, mint az idei év 2. negyedében

pénz euró

A szlovák GDP éves összehasonlításban 12,1%-kal csökkent az idei év második negyedében.

Ez 1996 óta a szlovák gazdaság legnagyobb visszaesését jelenti. A szezonális hatások leszámítása után a GDP reálisan 8,3%-kal volt kisebb az idei év első negyedéhez képest. A nominális GDP 2020 első negyedében 42,7 milliárd eurót tett ki, ami reálisan 8,1%-os visszaesést jelent. Mindez a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) legújabb adataiból derül ki.

A szezonális hatások leszámítása után a GDP reálisan 8,3%-kal volt kisebb az idei év első negyedéhez képest. Folyó árakon számítva a GDP 10,4%-kal csökkent, ami 21,2 milliárd eurót tett ki. Az idei év első felében összesen 42,7 milliárd euró volt a GDP nominális értéke, ami reálisan kifejezve 8,1%-os csökkenést jelent.

A legtöbb gazdasági ágazat csökkenést könyvelt el, ami egyes ágazatoknál a 20%-ot is túllépte. Például az iparban 25,4%-os csökkenés következett be, a művészet, a szórakoztatóipar és szabadidős tevékenységek területén pedig 22,3%-os visszaesés volt tapasztalható. Éves összehasonlításban szintén két számjegyű volt a csökkenés az építőipar, a kereskedelem, a közlekedés a raktározás területén, illetve a szállásadói és vendéglátói szolgáltatások esetében.

A hozzáadott érték növekedését a pénzügyi és biztosítási tevékenységeknél mérték, ahol ez 20,5%-os pluszt jelentett, ezenkívül az ingatlanok esetében, ahol 4,7%-os volt a gyarapodás.

Az autógyártás, amely az ipar területén a GDP-nek egy jelentős részét teszi ki, több mint 50%-os visszaesést könyvelt el, de más, ezzel összefüggő területeken is 30%-os átlagos csökkenés volt tapasztalható.

A statisztika készítői megállapították: „A gazdaság teljesítményének jelentős csökkenését nemcsak a külföldi, de a hazai kereslet történelmi visszaesése eredményezte. Ilyen mértékű csökkenést 1996 óta nem tapasztaltunk”. A külföldi kereslet 26,8%-kal esett vissza.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?