Így reagáltak a politikusok a Kuciak-gyilkosság ügyében hozott bírósági döntésre

Ján Kuciak-megemlékezés
Pozsony |

A bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusa csütörtökön felmentette Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében. A politikusok többnyire meglepve, de a bírósági döntést tiszteletben tartva reagáltak.

Čaputovát sokkolta az ítélet. Az államfő várakozásai szerint az „igazság keresése” nem ért véget, és tovább folytatódik a Legfelsőbb Bíróságon.

Kapcsolódó cikkünk

„Az egyetlen módja annak, hogy egy demokratikus országban elérjük az igazságosságot az, hogy tiszteletben tartjuk a bírók döntését” – reagált az ítéletre Peter Pellegrini új pártja, a Hlas.

„Úgy tűnik, hogy azok, akik a gyilkosság nyilvánvaló kitalálói, ki akarnak csúszni az igazság karmai közül...bízzunk benne, hogy az igazság mindkettőjüket utoléri” – írta Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök, aki a közösségi oldalon közzétett bejegyzése után feketére változtatta borítóképét.

„Mint belügyminiszter szeretném kifejezni azon elköteleződésemet, mely szerint a rendőrségnek a becsületes munkája során sosem köthetik meg a kezeit, amely munkára aztán az ügyész és a bíró is támaszkodhat” – írta Roman Mikulec (OĽaNO) belügyi tárcavezető.

„Elsőfokú ítéletről van szó, és mivel a bírói szenátus két tagja szavazta le a testület elnökét, hisszük, rendkívül fontos, hogy az utolsó szót a Legfelső Bíróság mondja ki. (...) Nem nyughatunk addig, amíg Ján és Martina meggyilkolásának megrendelőjét nem találják meg és nem kapja meg igazságos büntetését” – áll a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom állásfoglalásában.

„Tekintettel az igazságszolgáltatásunk állapotára nem marad más, mint bízni abban, hogy a bírók tények és bizonyítékok, nem valami más alapján döntöttek” – nyugtázta Boris Kollár (Sme rodina), a parlament házelnöke.

„A szlovák ügyészség megértett egy nagy reformra. Gondolatban Ján és Martina szüleivel vagyok” – írta Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter.

„Nem fogok hazudni. Forr bennem a düh és nagy szomorúságot érzek” – fejezte ki csalódottságát Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke.

„Kočner és Zsuzsova felmentése még nem a történet vége. Ha a vád meg tudta győzni a bírói szenátus elnökét, akit azonban a testület másik két tagja leszavazott, akkor még mindig látok reményt arra, hogy a fellebbviteli bíróság a gyilkosság megrendelőit is elítéli” – fejezte ki reményét Grendel Gábor (OĽaNO) a parlament alelnöke.

„Ma nem csak arról döntöttek, hogy két ártatlan ember életének kioltásáért nem jár büntetés, de az igazságszolgáltatásról is. Akinek eddig még voltak illúziói a bíróságok állapotáról, ma el kellet, hogy vessze. A mai döntés egy felkiáltójel, ami után el kell kezdeni a nagytakarítást az igazságszolgáltatásban!” – véli Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

„A mai ítélet joggal sokkolta a közvéleményt. Azokat az embereket, akik hónapokon át megtöltötték a tereket. Azokat az embereket, akik igazságos eljárást vártak. A specializált büntetőbíróság ma elítélte a gyilkost, de a gyilkosság megrendelésének két vádlottját felmentette. A fegyvert elsütő személy jogerős ítélete nem jelenthet megnyugvást Martina és Ján szüleinek. A társadalomnak sem, amely megérdemli, hogy kiderüljön az IGAZSÁG. Ez az eljárás nem ért ma véget, az ügyész fellebbezett, így folytatódik a legfelsőbb bíróságon” – írta Sólymos László, a Híd elnöke.

„A mai döntés az igazságszolgáltatásba vetett hitet ássa alá. Ez hihetetlen, felháborító...” – Forró Krisztián az MKP elnöke.

„A gyilkosság megtörténtekor én voltam a kormányfő. A gyilkosságot azonnal a kormányom ellen használták fel” – mondta a Facebook-oldalán közzétett videóban Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke.

(czg, mr)

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?