Lehetőséget kapnak az iskolák a tananyag átcsoportosítására

Branislav Gröhling
Pozsony |

Az Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium kísérleti projektet indít, melynek során az alapiskolák lehetőséget kapnak az egyes évfolyamokban átvett tananyag átcsoportosítására. Mint azt Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter a TASR-nek készült interjújában elmondta, a tanárok átcsoportosíthatják az egyes évfolyamokban előírt tananyagot, miközben három ciklushoz tartják magukat.

„Az alapiskolákban három ciklusról van szó: az elsőt az 1-3. évfolyam, a másodikat a 4-5. évfolyam, a harmadikat pedig a 6-9. évfolyam alkotja. Ezeken a ciklusokon belül az iskolák átvihetik a tananyagot és az egyes témákat az egyik évfolyamból a másikba” – mondta a miniszter. Ezzel szerinte arra reagálnak, hogy a pedagógusok ismerik a tanulókat, és tudják, hogy az osztályban hogyan haladnak a tananyaggal. Jelenleg a pedagógusoknak minden évben át kell venniük az előírt tananyagot.

„Olyan lehetőséget adunk a pedagógusoknak, melynek köszönhetően nem évek, hanem ciklusok szerint dolgozhatnak. A pedagógusok így jobban igazodhatnak a tanulók igényeihez, néha kicsit megállhatnak, hogy jobban megmagyarázzanak bizonyos dolgokat”

– közölte a tárcavezető. A pedagógus tudja, hogy ebben a modellben átviheti a tananyagot a magasabb évfolyamokba.

A kísérleti projektbe 19 alapiskola kapcsolódott be az ország különböző pontjairól. A miniszter állítása szerint olyan modulokról van szó, amelyek más országokban működnek. Az oktatásügyi tárca még nem akarja ezt a módszert széleskörűen bevezetni. Először azokban az iskolákban teszteli a modellt, amelyek érdeklődtek iránta. „Ezt követi a kiértékelés, majd ismételten felkínáljuk az iskoláknak, hogy kapcsolódjanak be a projektbe” – jegyezte meg az iskolaügyi miniszter.

Hozzátette: ezzel a változtatással egy másfajta oktatási módszer kap teret, és az iskoláknak nagyobb szabadságot biztosítanak.

A kísérleti modellt szeptember 4-én mutatja be a miniszter Nagymihályban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?