Színes talajtakarók, tarka őszi virágok

természet

A hideg, esős napok közeledtével átalakul a kert, a hervadozó nyári virágok helyére ősziek kerülnek. Augusztus vége felé érdemes körülnézni a szaküzletekben vagy a piacokon, és megújítani a teraszok, az erkélyek, a sziklakertek és járdaszegélyek virágpárnáit.

Az őszi virágok a környezetünk csodálatos kiegészítői, főleg akkor érdemes beszerezni néhány bokrot vagy tövet belőlük, ha nincsenek fák, cserjék vagy örökzöld növények a kertünkben.

1. A krizantémok a legszebb ősszel pompázó évelők, akár a tél elejéig is ültethetők a díszüket vesztett egynyári virágok helyére. Az alacsony termetűek csodásan mutatnak ablakládákban, erkélyen vagy lépcsők mellett elhelyezett kőedényekben és függesztett virágtartókban is, a magasabb típusokat pedig falak, kerítések tövébe érdemes telepíteni. Sírokra ültetésük régi hagyomány, de ahhoz, hogy jól érvényesüljenek, érdemes legalább négyesével ültetni őket.

2. A törpefenyő (Pinus mugo) az örökzöldek közül leginkább elterjedt sziklakerti faj, nagyon szépen mutat nagyobb sziklák, kerítések előterében, teraszok tövében.

3. A kúszó kakukkfű (Thymus serpyllum) aromás gyógynövény, de főként talajtakaróként vagy a lépcsők közötti helyet betöltő növényként ültessük. Lépcsőzetesen nő a sziklák és az alacsony kőfalak felett, ezzel is lágyítva a környezetet.

4. A kék csenkesz (Festuca glauca) egy dekoratív fű, amely kék árnyalatú lombozata és sárgászöld virágai miatt lett népszerű. A legszebb lombozatot napos helyen fejleszti. Felfelé növekszik.

5. A pázsitviola (Aubrieta) vidám megjelenésű talajtakaró, amely remekül illik a sziklakertbe, és a járda mellett is jól mutat. A kertben lévő üres területekre nagyszerű választás, de a terasz virágtartóiban is feltűnő jelenség ez a csodás, apró, lila virágú, párnaszerűen terjedő növény.

 6. A japán üröm (Artemisia schmidtiana) alacsony termetű, évelő örökzöld, amely tömött párnát hoz létre. Ezüstszínű, molyhos agancshoz hasonló leveleivel díszít, habár virágokat is hoz a nyár első felében, ám azok eléggé jellegtelenek. Beültethetők vele sírok, kőedények, sziklakertek is.

7. A mézvirág vagy illatos ternye (Lobularia maritima) szegély- vagy szőnyegnövény, amely apró, illatos, fehér, rózsaszín vagy bíborvörös virágait tömegesen hozza. Vonzza a méheket és a lepkéket.

8. A lobélia sűrűn elágazó, alacsony növekedésű, kecses, apró virágú egynyári dísznövény. A legjobb már tavasszal telepíteni kertünkbe, de ha ezt nem tettük meg, a most elültetett tövek virágdíszében a fagyokig gyönyörködhetünk.

9. Az erika (Erica) nemcsak egy közkedvelt női név – egy hangaféle növényt is így hívnak. Sok fajtája van, az alpesi és a havasi erika fagytűrő növényként a szabadban is képes áttelelni. Virágai rózsaszín, piros, fehér és liláskék színben nyílnak.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 36. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?