Megkezdték a lakosság tömeges tesztelését Hongkongban

koronavírus

Megkezdték a lakosság önkéntes alapú tömeges tesztelését a koronavírusra kedden Hongkongban a kormányzat általános szűrőprogramja keretében, miközben aktivisták és egyes egészségügyi dolgozók bojkottra szólították fel az embereket – írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap hírportálja.

Miután a tesztelés helyi idő szerint reggel nyolc órakor megkezdődött, az első két órában több mint 10 ezer hongkongi lakoson végezték el a vírustesztet a különleges közigazgatási státusú városban felállított 141 mintavételi központban.

Carrie Lam hongkongi kormányzó minisztereivel és a kabinet tagjaival együtt elsőként vetette magát alá a vírustesztnek, hogy ezzel az embereket a részvételre bátorítsa. „Az egész folyamat és élmény biztonságos, egyszerű, kényelmes és gyors” – idézte a SCMP a kormányzót.

A lap beszámolója szerint a mintavételi központoknál hosszú sorok alakultak ki, és bár az épületeken belül egészségügyi arcvédőt viselő munkatársak biztosították, hogy a sorban állók betartsák a másfél méteres távolságot egymás között, az utcán feltorlódott emberek esetében erre nem fordítottak figyelmet.

A legalább hét napon át zajló tömegtesztelést a kínai anyaországból érkező mintegy 220 fős egészségügyi küldöttség végzi. A SCMP rámutat: a résztvevők létszámát a közvélemény a programmal kapcsolatos állásfoglalásának barométereként értékelik. Helyi idő szerint kedd délig mintegy 615 ezren regisztráltak a szűrésre, ami a hongkongi lakosság csaknem 8 százalékának felel meg. A kormányzat közlése szerint az első napon 99 szűrőközpontból jelentették, hogy a napi foglalások száma elérte a teljes kapacitást.

Joshua Wong hongkongi aktivista vasárnap egy egészségügyi dolgozókat képviselő szakszervezettel együtt a tömegtesztelés bojkottjára szólította fel a lakosságot. Érvelésükben azt a svéd jelentést említették, amely szerint a hongkongi szűrőprogramban részt vevő kínai BGI Genomics által gyártott vírustesztek csaknem 3700 esetben hamis pozitív eredményt produkáltak. A bojkottra szólítok emiatt kétségbe vonják a tömeges tesztelés hitelességét.

Mások olyan aggodalmak fogalmaztak meg a programmal kapcsolatban, hogy a kínai központi kormányzat a tesztelés során hongkongi lakosok személyes adatait és DNS-mintáit gyűjtheti be. A hongkongi kormányzat azonban közölte: a levett mintákhoz nem társítanak személyes adatokat, és a mintákat a program befejeztével Hongkongban fogják megsemmisíteni.

Hongkongban a járvány július elején kezdett rohamosan terjedni, a csúcspontján pedig napi százat meghaladó belföldi fertőzöttet diagnosztizáltak. Az elmúlt hetekben azonban a napi új fertőzöttek száma fokozatosan csökkent, hétfőn már csupán kilenc újabb fertőzöttet regisztráltak a városban. A kormányzat álláspontja szerint a tömegtesztelésre azért van szükség, hogy kiszűrhessék a tünetmentes vírushordozókat, és ezzel elejét vegyék a járvány újbóli fellendülésének.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?