Nem csak 50 év felett jelent gondot

prosztata

Férfiak milliói szenvednek attól, hogy sokszor, s főleg éjszaka kell a toalettre menniük. Ennek gyakran a prosztatanagyobbodás az oka, de igyekeznek nem venni róla tudomást.

A sok át nem aludt éjszaka rontja az életminőséget. Az egészséges férfi éjszaka minimálisan egyszer megy a mosdóba, napközben pedig legfeljebb 4-5-ször, legalábbis akkor, ha normális a folyadékbevitele.

A prosztataproblémák rendszerint épp a gyakori éjszakai vizelési ingerrel kezdődnek, később pedig az ürítés tovább tart, mint korábban, a vizeletsugár vékonyabb, és az embernek az az érzése, hogy a hólyag nem ürült ki teljesen. Épp ezek a tünetek jelzik, hogy valami nincs rendben.

Megbosszulja magát a struccpolitika

Nagyon sok függ attól, hogy a férfi odafigyel-e, komolyan veszi-e ezeket a változásokat, és tesz-e ellenük valamit. Az urológusok szerint kétféle férfi létezik: az egyik orvoshoz megy, még ha nem is nagyon sürgős, a másik pedig struccpolitikát folytatva homokba dugja a fejét, nem akarja észrevenni a figyelmeztető jeleket, és nem kezelteti magát. Ám ez a magatartás megbosszulhatja magát. Előfordulhat, hogy teljesen leáll a vizeletürítés. Ilyenkor már feltétlenül orvoshoz kell menni, és katéterre van szükség. Bizonyára azt a helyzetet sem óhajtja senki, amikor az elhanyagolt prosztatanagyobbodás szövődményt okoz, amit már csak műtéttel lehet orvosolni. Ilyenkor a károsodás gyakran visszafordíthatatlan (veseelégtelenség, vesekő, vérzés stb.).

Nem befolyásolja a nemi élet minőségét

A dülmirigy vagy prosztata a spermium életképességét biztosító ejakulátum 15-30 százalékát adja. A húgycső első részét fogja körbe. A nemzéshez feltétlenül szükséges a prosztata, egyébként prosztata nélkül simán lehet élni.

A kor előrehaladásával és a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjének csökkenésével a prosztata megnő és nyomja a húgycsövet. Ennek az állapotnak a következményei a fent leírt tünetek. Sok férfi attól tart, hogy a prosztata negatívan befolyásolja a nemi életet. A merevedésre szerencsére a prosztata megváltozása nincs negatív hatással, de csökkentheti a nemi élet minőségét, a kéjvágyat.

Érdekes

A legújabb módszer

A legkevésbé invazív módszer az ambulánsan is elvégezhető úgynevezett rezum, aminek az a lényege, hogy az érzéstelenített húgycsőbe steril vízgőzt juttatnak, ami csökkenti a prosztata méretét, és enyhíti a vizelési zavarokat. E technológia kifejlesztése három központ – Minneapolis, Stockholm, Brünn – együttműködésének eredménye. A brünni központ kutatója, dr. Dalibor Pacík professzor, aki 2012-13-ban vezette a kutatócsoportot, Pozsonyba látogatott, hogy tájékoztasson erről a módszerről. Az Egyesült Államokban 2015 óta alkalmazzák, és már több mint 40 ezer beteget gyógyítottak meg vele. Európában 2001 óta, Csehországban 2019-től alkalmazzák. Annak ideális ez a módszer, akinek vizeletürítési zavarai vannak, a prosztatája 30-90 ml térfogatú, nincs húgyúti fertőzése, sem prosztatarákja. Kezeltek ezzel a módszerrel olyan beteget is, akinek teljesen leállt a vizelete és túl nagy volt a prosztatája. Az ilyen betegek 70 százalékánál volt sikeres ez a beavatkozás, 30 százalékánál sikertelen. Esetükben a hagyományos műtétet kellett alkalmazni. Fontos tudni, hogy a prosztatakisebbítést Brünnben végzik, és az egészségbiztosítók nem térítik meg a költségeket.
 

Meg lehet előzni?

Valójában nem. Esetleg akkor, ha valami miatt eltávolítják a heréket, vagy a férfi nem éli meg az időskort. Valljuk be: ezt senki sem akarja. Nem marad hát más hátra, mint az, hogy a másodlagos megelőzésre helyezze a férfi a hangsúlyt: tudatosítsa, ne becsülje le a bajt, és idejében forduljon orvoshoz.

Mi történik, ha a férfi este megiszik 5 sört? Eléggé nagy problémát jelent, de tekintsünk erre más szemszögből. Ha este a barátokkal elfogyaszt 5 sört, és éjszaka nem kel fel pisilni, ez biztosan nem jelent jót. Az elfogyasztott két és fél liter folyadéknak a felét ki kellene pisilnie. A húgyhólyag térfogata 500-600 ml. Ha például csak 3 ml ürít, világos, hogy nem a prosztatával, hanem a húgyhólyaggal van a baj. A prosztatanagyobbodás egyik következménye a vesekő lehet, de azért is fontos a kivizsgálás, hogy az kizárja a prosztatarák lehetőségét, ami pedig már életveszélyes. Kezdeti stádiumában, amikor még kezelni lehet, semmilyen tünetet nem okoz, ezért kell minél előbb diagnosztizálni és kezelni.

Ha valaki prosztatanagyobbodásban szenved, kezdetben elég, ha megváltoztatja az étkezést és a folyadékpótlást. Ha ez nem segít, a gyógyszeres kezelés, majd pedig a hagyományos műtét következik. A modern orvostudomány azonban már kevésbé invazív módszereket is kifejlesztett, amivel meg lehet szabadítani a beteget a panaszoktól anélkül, hogy hosszú ideig gyógyszert szedne.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?