Ősszel egyszerűbbé válhat a szlovákiai magyar orvosok megtalálása egy internetes keresővel

segitseg.ma
Pozsony |

Bizonyára sok szlovákiai magyar ütközött már abba a problémába, hogy a szlovák szakorvosoknál nem tudták megfelelő módon elmagyarázni a problémájukat. Ebben nyújthat segítséget az ősszel induló Segítség.ma nevezetű platform.

A szakorvosok látogatása még azok számára is kifejezetten nagy stresszel járhat, akiknek nem okoz különösebb problémát a szlovák nyelv használata, hiszen az egészségügyi szakkifejezések ismerete nem feltétlenül tartozik az általános tudnivalók közé. Pláne, ha olyan szakembert kell meglátogatnunk, ahol sokat kell beszélni (például a pszichológusoknál).

Pedig a kórelőzmény felvételénél nagyon fontos a pontos információközlés, hiszen sokszor apróságokon múlhat a helyes diagnózis felállítása.

Ezt ismerte fel a határon túl élő fiatalok egy csoportja, akik a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) nevű egyesület segítségével indították el az úgynevezett Segítség.ma platformot. Célja, hogy a Kárpát-medencében élő, határon túli magyarok a lehető legkönnyebben kereshessék fel a közelükben élő, magyarul is beszélő orvosokat.

Érdekes
Szapu Zsófia

A TÉMÁBAN NYILATKOZIK

Szapu Zsófia pszichológus, a platform egyik alapítója

Nyelvi nehézségek

Szapu Zsófia pszichológus, a projekt egyik alapítója lapunknak elmondta, hogy a praxisában is sokat találkozott már a fent említett problémákkal.

„Úgy tapasztaltam, hogy az én szakmámban a magyar ajkú embereknek különösen nehéz magyar szakembert találni. Elsősorban a gyerekek esetében fontos, hogy az anyanyelvükön mondhassák el a problémáikat, hiszen ők idegen nyelven valószínűleg nem tudnák jól elmagyarázni a panaszaikat”

– hangsúlyozta a pszichológus.

Könnyedén kereshetünk

Ennek érdekében egy weboldalt hoznak létre, melyen egy keresőfelület várja majd az érdeklődőket. Ide lehet majd beírni a helyet, ahol szükség van a szakemberre, de lehet majd szakterület alapján is böngészni. 

„A keresőfelület arra is képes lesz, hogy a tünetek alapján keressen szakembert. Például ha valaki alvászavarral küzd, akkor ezt a szót írja majd be a keresőbe, és a rendszer összepárosítja majd azokkal az orvosokkal, akik a profiljukban jelezték, hogy ilyen tünetekkel is foglalkoznak”

– magyarázta Szapu Zsófia.

A kereséshez a tervek szerint még regisztrációra sem lesz szükség. Az előzetes célzott piackutatás alapján Szlovákiában 102 magyarul is beszélő orvossal vehetjük fel a kapcsolatot.

rendelő

Nem csak betegeknek

Szapuék csapata az utóbbi hetekben igyekezett minél több szakemberrel felvenni a kapcsolatot, hogy a lehető legtöbb magyarul beszélő orvost sikerüljön bevonni a projektbe.

„Felkerestük a szakmai szervezeteket, és egyelőre nagyon pozitív visszajelzést kaptunk, úgyhogy bizakodóak vagyunk. A közeljövőben beszélünk majd a József Attila Ifjúsági Klubbal és az itteni orvostanhallgatói szövetségekkel is”

– mondta a pszichológus.

A platform nemcsak a páciensek számára lehet hasznos, hanem a szakemberek számára is. A határon túli orvosok a regisztráció után részt vehetnek különféle online előadásokon (úgynevezett webináriumokon), amelyeken megvitathatják egymás problémáit, és hasznos ismeretekre is szert tehetnek. A betegek és a szakértők számára továbbá különféle edukációs anyagokat biztosítanak majd, az orvostanhallgatók pedig ennek a felületnek a segítségével találhatnak lehetséges helyszínt a szakmai gyakorlat elvégzésére.

Szapu Zsófia elmondása szerint a weboldal várhatóan októberben indul majd.

Aki addig is érdeklődni szeretne a részletekről, a Segítség.ma honlapon találhat hasznos információkat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?