Ellenőrizni kell a kockázatosnak minősített országokból hazatérő alkalmazottakat

munka k
Pozsony |

Szeptember elejétől minden munkáltatónak ellenőriznie kell, hogy a kockázatosnak minősített országokból hazatérő alkalmazottai eleget tettek-e a kötelező tíznapos karanténnak (melynek végén egy negatív koronavírustesztet is fel kell mutatni), vagy: egy tíz napnál régebbi igazolást kell kérnie az alkalmazottaitól a szlovák határ átlépéséről.

Ha az alkalmazott nem mutat fel ilyen igazolást, a munkáltató nem engedheti őt be a munkahelyére, és az esetet jelentenie kell a regionális közegészségügyi hivatalnak (ÚVZ). Erről pénteken tájékoztatott Marek Eliáš, az ÚVZ munkatársa.

„A Közegészségügyi Hivatal továbbá megjegyzi, hogy az üzemeltetőnek nem kell mindenkitől kérnie az említett igazolásokat, csak azoktól, akikről tudja vagy alapos oka van feltételezni, hogy van ilyen kötelességük” – közölte az ÚVZ a nyilvánosságra hozott intézkedésekben. A hivatal szerint megalapozott oknak számít például, ha valaki munkába áll, illetve szabadságon vagy szolgálati úton volt.

„Feltételezzük, hogy az üzemeltető mindent megtesz azért, hogy kiderítse, nem keletkezett-e az alkalmazottnak efféle, a Közegészségügyi Hivatal által meghatározott kötelessége” – tette hozzá az ÚVZ. Az intézkedés figyelmen kívül hagyása közigazgatási szabálysértésnek számít, amelyért a megfelelő regionális közegészségügyi hivatal akár 20 000 eurós pénzbírságot is kiszabhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?