A Smer nyilatkozatot terjeszt a parlament elé Jozef Chovanec halála ügyében

Jozef Chovanec

Szlovákiának magyarázatot kellene követelnie Jozef Chovanec halálának körülményeit illetően, és határozottan el kellene ítélnie az esetet. Ezt Robert Fico, a Smer elnöke jelentette ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón, hozzátéve: a párt a parlament elé fog terjeszteni egy nyilatkozattervezetet az ügyben. Utóbbi szerzője Juraj Blanár, a Smer alelnöke és a külügyi bizottság elnöke. A szlovák állampolgár Belgiumban vesztette életét egy incidenst követően.

A párt szerint sérülhettek az alapvető emberi jogok és a kelet-európai állampolgárok jogai is, ezért azt követeli, hogy az illetékes belga hatóságok gondoskodjanak az ügy rendes kivizsgálásáról. A Smer képviselői azt várják továbbá, hogy a javaslatukkal már a szeptember 2-án kezdődő ülésen foglalkozni fog a parlament.

Fico szerint ez az eset a kelet-európaiakkal való bánásmód jelképe. „Ez biztosan nem történhetett volna meg, ha egy Németországból, vagy nem tudom, honnan származó állampolgárról lett volna szó” – tette hozzá. A pártelnök az esetet a szepsi eseményekkel állította párhuzamba. Hangsúlyozta: a legmagasabb állami képviselőknek egyértelműen állást kellene foglalniuk. Egyben cselekvésre szólította fel a kormányt is.

„Meghalt egy szlovák állampolgár, olyan körülmények között, amelyek kételkedésre és aggodalmakra adnak okot” – tette hozzá, hangsúlyozva az ügy halaszthatatlanságát. Úgy véli, nemcsak az alkalmazott kényszerítő eszközöket kellene elítélni, hanem a fasiszta, náci megnyilvánulásokat is. Megjegyezte, hogy sem Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök, sem Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter nem elég aktív. Fico szerint azért, mert mindketten „a nyugat szolgái”

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök korábban „megbocsáthatatlan cselekedetnek” nevezte a Jozef Chovanec szlovák állampolgár elleni 2018-as rendőri fellépést. Hozzátette: a szlovák kormány és a parlament „kemény, határozott és azonnali fellépést” fog követelni a belga féltől. A parlament elnöke állítása szerint az eset publikálása után azonnal felvette a kapcsolatot a szlovák külügyminiszterrel, aki arról tájékoztatta őt, hogy diplomáciai jegyzéket küldtek a belga félnek.

Jozef Chovanec 2018 februárjában halt meg, miután összetűzésbe került a rendőrökkel Charleroi városában, a helyi repülőtéren. Az eredeti információk szerint a szlovák állampolgár áttörte a biztonsági korlátot, és jogosulatlanul felszállt az egyik repülőgépre. Ezt követően dulakodni kezdett a reptéri rendőrség tagjaival, akik végül elvezették őt, és őrizetbe vették. A korábbi hírek szerint Chovanec a cellájában erőszakos önkárosításba kezdett.

Egy ipari kamera felvételei viszont arról tanúskodnak, hogy az illető egészségügyi problémáinak jelentkezése előtt máshogy történtek a dolgok. A felvételeken az látható, hogy az egyik beavatkozó rendőrnő karlendítéssel köszön a kollégáinak, akik közül néhányan Chovanec mellkasán térdelnek. A náci megnyilvánuláson nevető rendőrök 16 percen keresztül tartották mozdulatlan helyzetben az illetőt úgy, hogy a térdüket a mellkasához szorították.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?