Nő az érdeklődés a rezidensprogram iránt

rezidens
Pozsony |

Az orvosi egyetemek elvégzése után egyre több diák választja a rezidensprogramot, de az egészségügyi minisztérium hosszú távú elképzeléseit egyelőre nem váltja be a rendszer.

Az egészségügyi tárca arról számolt be, hogy eddig összesen 172-en végezték el a rezidensprogramot, amelyet 2014-ben indított el a tárca, azzal a céllal, hogy részben megoldja a szlovák egészségügy egyik legégetőbb problémáját, vagyis a munkaerőhiányt. A minisztérium akkoriban úgy tervezte, hogy a programot 10 éven belül legalább 900 fiatal orvosjelölt abszolválja, akik aztán pótolhatják a nyugdíjba vonuló orvosokat. Az elmúlt hat évben viszont nem volt akkora érdeklődés a végzős egyetemi hallgatók körében, mint azt a tárca remélte, így ez a célkitűzés már nem tűnik reálisnak.

Valamennyire azonban bizakodásra adhat okot, hogy a program iránt némileg nő az érdeklődés, jelenleg ugyanis 483-an tevékenykednek rezidensként (tavaly ebben az időszakban ez a szám még csak 317 volt). Az pedig különösen jó hír, hogy az általános orvosi szakirány iránt kifejezetten nagy az érdeklődés – jelenleg 311-en választották ezt a programot –, hiszen Szlovákiában nagyon sok általános orvos hiányzik. A gyermekorvosi programot 139 rezidens végzi, 27-en egyéb specializációkra járnak, 6-an pedig a nővérprogramba jelentkeztek be.

A rezidensprogram a szakiránytól függően 3-tól 5 évig tarthat. A program előnye, hogy a hallgatók saját maguk kérvényezhetik, hogy melyik településen szeretnék végezni a gyakorlatot, amennyiben meg tudnak egyezni a megyei önkormányzatokkal. Jelenleg 4 orvosi egyetemen van lehetőség a program végzésére: a pozsonyi Comenius Egyetemen, a pozsonyi Szlovák Egészségügyi Egyetemen, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemen, valamint a Turócszentmártonban található Jessenius Orvostudományi Karon.

Az érdeklődök bővebb részleteket találhatnak az egészségügyi minisztérium honlapján. Arra viszont mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a rezidensprogram elvégzésével egy olyan kötelezettséget vállalnak az orvosok, miszerint a program befejezése utáni hét évben legalább 5 évet Szlovákiában kell ledolgozniuk. Ha ezt nem tartják be, meg kell téríteniük a rezidensprogram árát, és minden megkezdett évért 5 ezer eurót kell fizetniük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?