Terhességgel kapcsolatos hiedelmek, tévhitek

terhesség

A terhességgel kapcsolatos hiedelmek messzire nyúlnak vissza, hiszen korábban nem léteztek korszerű technikák a méhen belüli magzat vizsgálatára, az ovuláció előrejelzésére.

Már a fogantatással kapcsolatosan is több hiedelem létezik. Az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy a fogantatás függ az aktus alatti póztól. Az az igazság, hogy valamennyi ondó mindenképp távozik a hüvelyből, de ez a teherbe esést nem befolyásolja. Az ovuláció alatti méhnyaknyák speciális állagú, és képes a sperma megtartására. Tehát nincs szükség speciális pózra.

Számos hiedelem él a köztudatban a baba nemével kapcsolatban. Ilyen például: Ha gyakoriak a reggeli rosszullétek, lány lesz, ha a has fölött a jegygyűrű kör alakban mozog, lány lesz, ha vonal mentén, fiú. Ha az anya arca kerek, lánya lesz, ha keskeny, fiút vár. Hogy a baba neme kiderüljön, ultrahangos vizsgálat szükséges, de előfordul az is, hogy ez sem pontos, teljesen biztosat kromoszómaelemzéssel lehet.

Sokan hisznek abban is, hogy a fogantatás előtti étrend befolyásolja a később megszülető gyermek nemét. Azt gondolták, hogy a tejtermékekben gazdag étrend, a magnézium fokozott bevitele (csonthéjasok, szója, zöld levelesek) lánygyermek születésének kedvez, a sós ételek, a vörös húsok fogyasztása esetén nagyobb esél?lyel fogan fiú. Az igazság az, hogy nincs alapja ezeknek a hiedelmeknek. A terhesség előtt és alatt is a kiegyensúlyozott, vitamindús étrend javasolt, semmilyen szélsőséges étrend nem kedvező. Van egy viszonylag elterjedt módszer, mely azon alapul, hogy az Y kromoszómát tartalmazó spermiumok általában mozgékonyabbak. A tapasztalatok alapján a pete kilökődését megelőző 24 órában történt együttlétekből inkább fiú, az ovulációt követő 24 órában inkább lány magzatok fogannak. Egyes orvosok osztják ezt az elméletet, mások megkérdőjelezik, tanulmány nem készült, mely alátámasztaná ezt az elméletet.

Tévhit az is, hogy ha a terhes nő nem elégíti ki kívánósságát, a gyermeknek tűzfoltja vagy egyéb újszülöttkori bőrjelensége alakul ki. A kívánósságnak az újszülöttkori
bőrjelenségek kialakulásához nincs köze. Az is igen elterjedt hiedelem főleg az angolszász kultúrákban, hogy a fűszeres ételek fogyasztásának hatására sok haja lesz az újszülöttnek.

A kívánósság oka a magasabb hormonszint, ez teljesen természetes jelenség, de ha olyat tapasztal, hogy furcsa dolgokat kíván meg, például földet, akkor javasolt orvoshoz fordulnia.

(webbeteg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?