Újra megugrott a szabad álláshelyek iránti kereslet

kamionok k
Pozsony |

A Szlovákiában márciusban megjelent koronavírus-járvány ugyan egy időre visszavetette az új munkahelyek iránti érdeklődést, az erre szakosodott internetes portál adatai szerint azonban júniusban már történelmi rekordokat döntött a szabad álláshelyek iránt érdeklődők száma.

Az istp.sk munkapiaci szakportál az idei év elején lépte túl a havi 1 milliós látogatottságot. Ezt a tendenciát azonban a koronavírusjárvány a tavaszi hónapokban jelentősen megváltoztatta, havi szinten mintegy 25%-kal csökkent a munkahelyek iránt érdeklődők száma. A visszaesés ugyanakkor már májusban megállt, júniusban pedig egy nagy ugrás következtében a látogatottsági mutatók történelmi rekordot döntöttek, az eddigi legmagasabb értékek jelentek meg a portál működése óta.

Többségben a nők

A Trexima munkaerőpiaci kutató és elemző cég elemzése szerint a 380 ezer munkakereső 1 millió 270 ezerszer kattintott a portálra, és összesen 6 millió 700 ezer oldalt tekintettek meg, átlagosan 5,27 oldalt látogatásonként. A böngészők átlagosan mintegy 4 és fél percet töltöttek az istp oldalain. A teljes weboldal ingyenesen elérhető a www.istp.sk portálon (istp – internetový sprievodca trhom práce, vagyis internetes munkaerőpiaci útmutató), amely naprakész információkat ad a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetről. A rendszert a munkaügyi tárca irányítja a munkaügyi hivatalokon keresztül, a pozsonyi Trexima munkatársainak a gondozásában.

Az istp oldalait főleg a 25 és 34 év közötti munkakeresők látogatják (34%), akiket a 35–44 éves korcsoport követ (20%). Érdekes módon a látogatók több mint fele a nők közül kerül ki (63%). Külföldről is viszonylag nagy az érdeklődés az oldal iránt. Csehországból 6400, Németországból 3700, és még az Egyesült Államokból is 4700 volt a portál oldalára kattintók száma. Az istp oldalán felkínált lehetőségek közül az „Állásajánlatok” (istp.sk/volnepracovnemiesta) szekció a legnépszerűbb, ami egyáltalán nem meglepő, mert ez a portál kínálja a legtöbb állásajánlatot a szlovák internetes munkaerőpiacon.

Nyugati előny

A második negyedév végén az istp portálon meghirdetett állásajánlatok alapján megállapíthatjuk, hogy a Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében pályázóknak van a legnagyobb esélyük a munkára. Kelet felé haladva egyre kisebb a kínálat, ami hűen tükrözi a szlovák gazdaság regionális szerkezetét. Míg Pozsony megyében több mint 20,5 ezer szabad álláshely közül válogathatnak az érdeklődők, Nagyszombat és Nyitra megyében pedig ezek száma enyhén meghaladja a 10 ezret, Besztercebánya megyében csupán 4,3 ezer, Kassa megyében pedig alig valamivel több mint 3 ezer szabad álláshely van.

A járások közül a Pozsonyi (15,4 ezer), Nyitrai (5821) és a Nagyszombati (3532) rendelkezik a legvonzóbb elhelyezkedési lehetőségekkel. Itt talán még jobban szembetűnő az ország nyugati részében fekvő járások fölénye, a keleti régióból egy járás sem szerepel az első 10 között. A magyarok által is lakott nyugati járások közül a már említett Nyitrán kívül a Galántai (2369), a Szenci (1867) és a Dunaszerdahelyi járás (1683) található az első tíz legjobb között. A gazdasági ágazatokon belül a legtöbb kínálat a gépipar, az építőipar és a közlekedés területén van regisztrálva, ami szintén hűen tükrözi az egyes szektorok erejét. Az egyes foglalkozások szerinti kínálat sem számít nagyobb meglepetésnek, bár ezeket a mutatókat jelentős mértékben befolyásolta a jelenlegi gazdasági helyzet.

Széplaki Dénes, Pavol Hudec,
a pozsonyi Trexima piackutató és tanácsadó társaság munkatársai

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?