Mégsem halt ki! Ilyen a szélsebes és monogám elefántcickány. VIDEÓ

elefantcickany

Fél évszázadig azt hitték, hogy eltűnt az utolsó egyede is, ám most egy expedíció során találtak belőle néhányat

Egy tudományos expedíciónak sikerült néhány példányt begyűjtenie a fél évszázada kihaltnak vélt szomáli elefántcickányból Északkelet-Afrikában, az Afrika szarvának nevezett térségben – írja az MTI.

Az apró emlős, amely hosszú orráról kapta elnevezését, rendkívül gyors, akár óránkénti 30 kilométeres sebességgel is tud futni, és egész életére választ társat, akivel osztozik egy apró területen.

Az 1970-es évek óta tartották számon az eltűnt fajok között, mindössze 39 példányának maradványait őrzik a világ természettudományi múzeumaiban. A Globális Természetvédelmi Szervezet (GWC) a 25 legkeresettebb eltűnt faj között tartja számon.

Egy tavalyi tudományos expedíció fedezték fel, hogy az élőlény nem halt ki.

A szakértők különböző elefántcickány-félék után kutattak Dzsibutiban, Szomáliában, Etiópiában és Eritreában. A csoport több mint 1250 csapdát helyezett ki mogyoróvajjal, zabliszttel és élesztővel 12 dzsibuti helyszínen. Azért ezeken a területeken, mert a helybeliekkel beszélgetve kiderült, hogy láttak ilyen állatokat, és felismerték őket fényképről.

Steven Heritage, a Duke Egyetem munkatársa azt AFP-nek azt mondta, az időközben rákban elhunyt kollégájával, Galen Rathburnnel fedezték fel a kihelyezett csapdákban a ritka kisemlősöket. Korábban Rathburn sem látott még eleven egyedet, végül 12 példányt sikerült begyűjteniük az expedíción. A vizsgálat igazolta, hogy a szomáli elefántcickány jelenleg is élő faj, és jóval Szomália határain kívül is megtalálhatóak az egyedei. A cél most az, hogy egy újabb expedícióval még többet kiderítsenek az élőlényről.

Heritage, a tanulmány vezető szerzője szerint, mivel a vizsgált területeken mindenhol ismerték őket az emberek, nem lehetnek nagyon ritkák. Ráadásul élőhelyüket nem fenyegeti a mezőgazdasági fejlődés vagy az ember közelsége, mert olyan területeken élnek, ahol nagy a szárazság.

(MTI)

 

Íme videón a kihaltnak vélt elefántcickány:

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?