Drága lesz az iskolakezdés

koronavírus iskola
Pozsony |

A tanévkezdés minden évben jelentősen megterheli a családi költségvetést. A pénzügyi elemzők ezért azt javasolják, ne egyszerre akarjunk mindent megvenni, és szeptember után is spóroljunk a tanév közben felmerülő további kiadásokra.

Az iskolakezdéssel járó kiadások sok családnak jelentenek komoly anyagi megterhelést, s ez idén sem lesz másképp. „A tanszerekre elköltött összeg, főleg, ha kis elsős is van a családban, meghaladhatja akár a kétszáz eurót is” – állítja Matej Kovařík, a Partners Group pénzügyi csoport elemzője azzal, hogy ez az összeg még csak az iskolákban szükséges tanszereket tartalmazza, a bevásárlás végösszege viszont elérheti a 400 eurót is, ha például íróasztalt vagy olvasólámpát is kell venni.

A pénzügyi csoport összegzése szerint a szülőknek idén füzetekre hozzávetőlegesen hét, színes ceruzákra tíz, töltőtollra és a hozzá való tintapatronokra húsz, tornaruhára huszonöt, tornacipőre tizenöt, iskolatáskára hetven eurót kell számolniuk. Csak a rajzórákra szükséges felszerelés ára, ha jobb minőségű termékeket vásárolnak, elérheti az ötven eurót.

„Ne veszítsük el a fejünket a tanszervásárlás miatt. Igyekezzünk hónapokra lebontani a kiadásokat és fokozatosan bevásárolni. Készítsünk egy listát a szükséges tanszerekről, ruhákról és az iskolakezdéssel összefüggő egyéb kiadásokról”

– tanácsolja a pénzügyi elemző.

A tervezés azért is fontos szerinte, mert az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásokon kívül a tanév során felmerülő további költségekről sem szabad megfeledkezni. „A gyerekek különböző kirándulásokra, kulturális eseményekre járnak, ezenkívül ott vannak még az úszótanfolyammal, valamint a természetiskolával vagy a sítúrával járó költségek, amelyekre a szülőknek gondolniuk kell. Mindemellett havonta fizetniük kell az étkeztetést és a szakköröket, szükség esetén az utazást. Nem beszélve arról, hogy a gyerekeknek gyakran kell lecserélniük az egész ruhatárukat” – részletezi a szakember. A szülőknek a gyerekek zsebpénzére is gondolniuk kell. Kovařík szerint ez egy remek lehetőség arra, hogy gyerekek megtanuljanak gazdálkodni, megértsék fokozatosan a pénz értékét. Zsebpénzt már elsősöknek is lehet adni, ám szakértők szerint heti maximum három eurót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?