A Szent Koronák köztünk élnek

s

Bár a magyar koronázási jelvényeket néhány évszázadig Pozsonyban őrizték, az utóbbi majd fél évszázadban már a magyar főváros a hivatalos tartózkodási helyük, azon belül is az Országgyűlés épülete. A korona néhány másolata viszont Szlovákiában is megtalálható és megcsodálható.

Készültek továbbá olyan köztéri alkotások (milleniumi, Szent István-emlékművek), amelyek részeként a Szent Korona ábrázolása is megjelenik. Ezek általában a korona alakja által ihletett megoldások, amelyeken felismerhető például az elferdült kereszt, vagy a korona latin, felső részének jellegzetes pántja. Ezek tehát nem nevezhetőek koronamásolatoknak. Kimondottan Szent Korona-másolatként készült alkotásból hármat találunk Szlovákiában. De ha négyet mondunk, akkor sem hazudunk, az ipolybalogiaknak ugyanis már kettő is van.

Pozsonyban csak távcsővel

Legismertebb a pozsonyi, amely a török időktől 1830-ig koronázótemplomként használt Szent Márton-dóm tornyának tetején látható. Súlya 150 kg, magassága 164 centiméter, és rézlemezekből készült. Legjobban a várból csodálható meg, távcsővel. Nagyjából százévente közelebbről is megnézhetik az érdeklődők, amikor a dóm felújítási munkálatai miatt a koronát is leemelik. Legutóbb 2010-ben történt ilyen, ekkor a koronát újra is aranyozták, majd két hónapra kiállították. Belsejében egy 1905-ös újságot is találtak, ekkor volt az alkotás utoljára leemelve a toronyról. Szintén találtak benne egy 1846-ból származó színlapot, és egy 1785-ből származó pergament, mely részben megégett. Így valószínűsítik, hogy még az előző koronában is benne volt, mely egy 1833-as tűzvész során lezuhant.

Tornyon és vakablakban

Bár a pozsonyi a legismertebb, nem ez a legrégibb „koronás” templomunk. Az ipolybalogi Szent Miklós-templom Hunyadi Mátyás király ideje óta viseli tornyán a legfontosabb koronaékszert, pontosan 1464-től, amikor is a falu megkapta a királyi fejdísz első hiteles másolatát. Azzal érdemelték ki a gesztust, hogy itt töltött egy éjszakát a korona 1305-ben, amikor is a magyar királlyá koronázott Přemysl Vencel visszaindult Prágába, és a koronát is magával vitte. Útközben egy Balug nevű főúrnál szállt meg Balug nevű faluban, az Ipoly mentén. A nevezetes éjszakán a koronát a templom egyik vakablakába tették, úgy őrizték.

Az eset megihlette az ipolybalogiakat (György Ferenc plébános és Balogh Gábor polgármester voltak az ötletgazdák), akik a 700. évforduló alkalmából elkészíttették a korona hiteles, aranyozott másolatát, amelyet azóta is abban a vakablakban őriznek, amelyben a menekülő Vencel király átutazásakor.

Több tiszteletet a víznek!

A Szent Korona talán legkevésbé ismert és legfiatalabb másolata Galánta mellett, a taksonyi Toldy étterem kerthelyiségében található. 2014-ben készítette Panyik Imre díszműkovács, az étterem tulajdonosa. Akkor az Új Szó Hobbi mellékletében egy riportban elmondta, hogy a koronával elsősorban a kút és a víz fontosságára szerette volna ráirányítani a figyelmet, a kivitelezés pedig a saját ötlete. „Belső késztetésre jött. Nem volt ez annyira nehéz, mint amennyire tűnik, a Szent Koronáról részletes publikációk vannak, amelyekből ki tudtunk indulni. Minden vas rajta, semmi ötvözet. Nincs rajta festék. Hő hatására megváltozik a vas színe, ezzel a technikával rajzoltuk meg a koronán levő képeket. Nyilván nem a hajszálpontos mása, de olyan lett, ahogy meg tudtuk csinálni. Van egy leereszthető belső koronája, ami be van vonva zöld színű bársonnyal. Van benne egy csengő, amit ha mondjuk a pincér megcsönget, felhívjuk a társaság figyelmét, hogy történni fog valami. Talán a legfontosabb, hogy a kútra tettük, mert a kút, vagyis a benne levő víz az élethez elengedhetetlenül szükséges, tehát egy nagyon fontos dolog. Ezzel rá tudom irányítani az emberek figyelmét a víz fontosságára. Az itt látható kút, amely fölé a korona került, több mint 250 éves. A kút a víz címe, ott lakik a víz. A tiszteletet azzal tudjuk neki megadni, hogy szép házat csinálunk neki” – mondta Panyik Imre.

Ezek mellett létezik egy hivatalosnak, illetve hitelesnek mondott budapesti másolata a magyar koronának, amelyet bizonyos ünnepélyes alkalmakra országszerte és a határon túlra is kiszállítanak a Magyar Királyi Koronaőrség kíséretében. Tavaly szeptemberben például Nagykaposon tette tiszteletét.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 34. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?