Az Atlanti-óceán tízszer olyan szennyezett lehet műanyaggal, mint eddig vélték

Atlanti-óceán

Az Atlanti-óceán valójában tízszer szennyezettebb lehet műanyaggal, mint eddig feltételezték – közli a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ (NOC) egy tanulmányban, amely a Nature Communications című szaklapban jelent meg kedden.

A NOC kutatói szerint a tengerből 200 méter mélységig vett minták arra utalnak, hogy eddig nagyon alábecsülték az Atlanti-óceánba kerülő műanyag mennyiségét. A láthatatlan vagy alig látható műanyagrészecskék (a legfeljebb 5 milliméteres mikroműanyag és a még ennél is kisebb nanoműanyag) mennyisége a vizsgált – közvetlenül a felszín alatti – rétegben körülbelül ugyanannyi, mint amennyire az elmúlt 65 évben a tengerbe került látható műanyaghulladék mennyiségét becsülték, vagyis 17 millió tonna körüli. A teljes, átlagosan 3000 méteres tengermélységig kivetítve ez azt jelentheti, hogy mintegy 200 millió tonna műanyaghulladék lebeghet az Atlanti-óceánban – olvasható a tanulmányban. A kutatók ráadásul csak a három leggyakoribb műanyagtípust vizsgálták.

Más becslések évi 5 és 14 millió tonna közé teszik a világtengereket évente szennyező műanyaghulladék mennyiségét.

A szabad szemmel nem látható műanyagrészecskék észrevétlenül beépülnek a táplálékláncba. Az Arizonai Egyetem hétfőn publikált kutatása szerint nyomokban műanyagot találtak mind a 47 emberi szervben, amelyet ebből a szempontból vizsgáltak.

A nagy-britanniai Plymouth-i Tengeri Laboratóriuma májusban azt állapította meg, hogy az Atlanti-óceán mikroműanyag-szennyezettsége kétszerese lehet az eddigi becsléseknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?