Matovič felháborította az orvosokat

Igor Matovič
Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök magára haragította az orvostársadalmat, miután kijelentette, nem számíthatnak támogatásra az államtól a koronavírus elleni harcban nyújtott munkájukért. A kormányfő ezt követően megváltoztatta álláspontját.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter a május 28-án tartott sajtótájékoztatóján megígérte, hogy az orvosok, akik becsületesen dolgoztak a koronavírus első hulláma idején, anyagi támogatást kapnak majd az államtól.

„A pénzügyminisztériummal közösen egy olyan törvényjavaslat előkészítésen dolgozom, amellyel hálánkat fejeznénk ki az orvosoknak, akik a járvány ideje alatt, vagyis az utóbbi hetekben, hónapokban rendesen dolgoztak”

– hangzott el a tárcavezető szájából az ígéret.

Igor Matovič pár napja bejelentette, hogy a frontvonalban dolgozók számára az állam 50 millió eurót különít el, melyből fejeként 300–500 eurót kapnának az érintettek. A kormányfő szerint közéjük tartoznak a rendőrök, a tűzoltók, a nővérek és az idősotthonok dolgozói. Újságírói kérdésre viszont Matovič elárulta, hogy az orvosokat nem sorolják ide.

A dühös szakszervezetek

A kijelentés nagy felháborodást váltott ki az orvosok körében. A Szlovák Kórházszövetség (ANS) lapunknak eljuttatott sajtóközleményében úgy reagált, értetlenül állnak a miniszterelnök szavai előtt.

„Az ANS tiltakozik az ellen, hogy a frontvonalban szolgáló mentősök, a készültségeken dolgozó orvosok és az intenzív osztályokon tevékenykedők nem részesülnek olyan támogatásban, mint a többiek, és egyúttal arra figyelmeztet, hogy az orvosokkal szembeni diszkriminatív hozzáállás nagyban gyengítheti az egészségügyi ellátást a második hullám idején”

– nyilatkozta a kórházszövetség.

Felháborodását fejezte ki a Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) is.

„Hát hol élünk, kérem szépen?”

– reagált a szervezet a közösségi oldalán. Elmondásuk szerint ha valaki szeretné megérteni az egészségügyi rendszer szétesésének okait, elég a híreket figyelni.

„Ez nemcsak az orvosi hivatás megszégyenítése, hanem jó módszer arra is, hogy külföldre üldözzük azokat, akik még saját akaratukból itt maradtak”

– közölte a ZAP.

„Ez nem a pénzről szól”

A Szlovák Orvoskamara (SLK) rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze a kormányfő kijelentései miatt. Marian Kollár, a szervezet elnöke hasonlóan fogalmazott, mint a ZAP, ő is úgy véli, hogy az orvosi szakma megszégyenítése történik. Kollár szerint az állami támogatást egyébként is csak alamizsnának lehet nevezni.

„Nem kell messzire mennünk, nézzük meg például Csehországot. Ott az orvosok nagyjából 25 ezer cseh koronára számíthatnak, ami nagyjából 1000 eurót tesz ki”

– mondta Kollár. Hozzátette: az orvosok nem ilyen bánásmódot érdemelnek.

„Itt elsősorban nem a pénzről van szó, hanem arról, hogy a miniszterelnök nem érti meg az orvosi szakma fontosságát, és nem hajlandó tenni legalább egy szimbolikus gesztust”

– szögezte le az SLK elnöke, majd felszólította Matovičot, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot az orvosoktól.

Marian Kollár

Zavaros kommunikáció

Matovič közben a közösségi oldalán bejelentette, hogy az orvosok mégiscsak kapnak támogatást.

„Tegnap este beszéltem Marek Krajčíval, és kiderült, hogy minden egészségügyi dolgozó kap támogatást, aki a frontvonalban dolgozott”

– közölte a miniszterelnök. Elmondta, azt hitte, hogy az egészségügyi dolgozók számára (a nővéreket leszámítva) egy másik csomagot fogadnak majd el, ők abból kapják meg a támogatásukat.

„Marek azonban elmagyarázta, hogy ezt a »másik csomagot« a Közegészségügyi Hivatal munkatársainak különítették el, valamint azoknak a bedolgozóknak, akik segítenek felderíteni a fertőzöttel kapcsolatba került embereket”

– írta a miniszterelnök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?