Megugrott a biztosítási csalások száma

baleset
Pozsony |

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés családok ezreinek faragta le a bevételeit, amit sokan sajátos módon próbálnak meg pótolni: a legfrissebb felmérések szerint az idei első fél évben látványosan megugrott a biztosítási csalások száma.

Szlovákia piacvezető biztosítótársasága, az Allianz – Szlovák Biztosító előrukkolt a biztosítási csalásokról szóló legfrissebb felmérésével, amelynek az egyik legfontosabb tanulsága, hogy a koronavírus a biztosítási piacot sem hagyta érintetlenül. A társaság az idei első fél évben 1613 biztosítási csalást tárt fel, 331-gyel többet a múlt év azonos időszakában mértnél. A csalások összege az említett időszakban elérte a 4,72 millió eurót, ami csaknem 275 ezer euróval több az egy évvel korábbinál. Csak összehasonlításképpen: 2017-ben még éves szinten is csak 4,3 millió eurónyi csalást tártak fel, vagyis kevesebbet, mint most hat hónap alatt.

„A csalások számának és összegének a növekedésére idén egész biztosan rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi bizonytalanság, sokan ugyanis a biztosítóktól jogtalanul kicsalt összeggel próbálták meg pótolni a bevételkieséseiket”

– nyilatkozta lapunknak Jaroslava Zemanová, az Allianz – Szlovák Biztosító ellenőrzési osztályának a vezetője.

Az elmúlt fél évben az élet- és baleset-biztosításokkal kapcsolatos csalások száma nőtt a leglátványosabban, csaknem 120 százalékkal. „A legtöbben a tartós egészségkárosodással járó balesetek után próbáltak meg utólag, vagyis jóval a balesetet követően kicsalni olyan pótlólagos összeget, amire nem voltak jogosultak” – mondta el Zemanová. Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt a tavaszi hónapokban jóval kevesebben utaztak autóval, mint egy évvel korábban, a legtöbben idén is az autóbiztosításon keresztül próbálnak meg jogosulatlanul pénzt kicsikarni a piacvezető biztosítótól.

A járvány miatt azonban a vállalkozók és iparvállalatok közül is többen próbálkoztak a biztosítási csaláson keresztül pénzhez jutni. Ebben a szegmensben nagyjából 1 millió eurós csalásra derítettek fényt az Allianz – Szlovák Biztosító ellenőrei.

„A csalások között olyanok is vannak, amelyek egyértelműen a járvány okozta gazdasági válsággal magyarázhatók. Ezek között gyanús tűzesetek is voltak, sokan pedig a felelősségbiztosításon keresztül próbáltak meg pluszpénzhez jutni, olyan ügyekre hivatkozva, amelyek korábbi baleseteket érintenek. Többen csalnak azonban a káresetek bejelentésénél is, a valósnál jóval nagyobb károkat jelezve” – állítja Zemanová.

Zemanová szerint bizonyos javulásra – legalábbis a káresetek számát illetően – csak az ingatlan- és vagyonbiztosítás esetében került sor, ami azzal magyarázható, hogy a családok a járvány miatt több időt töltöttek otthon, csökkentve a tolvajok esélyeit. Ezért a casco biztosítás esetében feltárt csalások összege is visszaesett. Zemanová ezúttal is figyelmeztet arra, hogy a biztosítási csalás olyan bűntettnek számít, amelyért akár 15 évet is rácsok mögött tölthet az elkövető, vagyis nem éri meg kockáztatni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?