Hamarosan csökkenni fog a Föld teljes népessége

A világ népessége – amely 2064-ben várhatóan 9,7 milliárd körül lesz, de ez már a csúcs, utána csökkenni fog – 2100- ra visszaesik 8,8 milliárd főre, ami kétmilliárd emberrel kevesebb a korábbi becsléseknél

Évtizedek óta azt halljuk, azt állították különféle kutatások és becslések, hogy a Föld népessége folyamatosan növekedni fog a jövőben is. Most azonban ennek ellentmondó számokat közöltek egy új kutatásban, amelynek eredményeit a napokban jelentették meg a The Lancet orvosi lapban.

A 2017 és 2100 közötti évekre vonatkozó előrejelzési elemzés szerint a Föld népessége a század közepe után valószínűsíthetően csökkenni fog. Úgy számolnak, 183 országban fog csökkenni a népesség, kivéve, ha a bevándorlás kompenzálja az újonnan születettek alacsonyabb számát. A születések számának széles körű és tartós csökkenése azt eredményezi, hogy a világ népessége – amely 2064-ben várhatóan 9,7 milliárd körül lesz, de ez már a csúcs, utána csökkenni fog – 2100-ra visszaesik 8,8 milliárd főre. Ez úgy kétmilliárd emberrel kevesebb a korábbi becsléseknél. Mindebben az is közrejátszik, hogy egyre több lány és nő tanulhat, s mind többjük számára válik elérhetővé a modern fogamzásgátlás.

Életkorbeli eloszlásra vonatkozó számokat is közölnek. Míg 2017-ben a Földön 681 millió 5 évesnél fiatalabb élt, 2100-ban létszámuk 401 millióra csökken majd. A 20 év alattiak száma várhatóan 1,7 milliárd lesz. Becslésük szerint 2,37 milliárd 65 év feletti ember él majd a század végén. A 80 év fölöttiek száma pedig a 2017-es 141 millióról 866 millióra emelkedik. Ezzel arra mutatnak rá, szükséges a liberális bevándorlás-politika ott, ahol a munkaképes népesség komolyan csökken, mert a bevándorlás engedésével ellensúlyozható a népességcsökkenés, és a gazdaság is mozgásban maradhat.

A GDP (bruttó hazai termék) alapján 2035-re Kína válik a világ első számú nagyhatalmává, megelőzve az USA-t, ám Kína lakosságának gyors csökkenése azt fogja eredményezni, hogy 2050-től gazdaságuk csak korlátozottan erősödik tovább, aminek következtében az USA várhatóan 2098-ra újból a Föld legnagyobb gazdasági erejévé erősödik – igaz, ez csak akkor valósulhat meg, ha a bevándorolni szándékozók beengedésével továbbra is megoldják a kellő munkaerőt.

A teljes termékenységi arányszám a szülőképes korú női népességre jutó születések számát jelenti. Mármost ez a szám globálisan gyorsuló ütemben csökkenni fog a következő időkben. Például Nigériában – ahol 2017-ben a világon a legmagasabb volt a termékenységi ráta, a nők átlagosan 7 gyereket szültek – 2100-ra a termékenységi arányszám várhatóan 1,8 alá csökken. Nigériáról még egy érdekes adat: A világ tíz legnépesebb országa közül minden bizonnyal ők lesznek az egyedüliek, amelynél a munkaképes korú lakosok száma kiugróan nőni fog (2017: 86 millió fő, 2100: 458 millió fő), ebből kifolyólag gazdaságuk is sebes szárnyalásnak indul, és a GDP szerinti rangsorban a 23. pozícióról előrelépnek a 9. helyre.

Összességében viszont a szubszaharai Afrika népessége a század folyamán várhatóan megháromszorozódik, 2100-ra várhatóan 3,07 milliárd lesz, mert csökken a halálozási arány, és egyre több nő éri el a fogamzóképes életkort. A leggyorsabban Ázsiában, valamint Középés Kelet-Európában fog csökkenni a népesség 2100-ra. Várhatóan több mint a felére csökken 23 országban és területen, köztük Japánban (128 millióról 60 millióra), Thaiföldön, Dél-Koreában, Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában (11 millióról 5 millióra). Ezek alapján nem meglepő, hogy mások mellett Spanyolország és Olaszország gazdasági ereje csökkenni fog, a GDP alapján felállított rangsorban jócskán lejjebb csúsznak. 34 országnak várhatóan 25-50%-kal fog csökkenni a népessége, ezek közé sorolják Kínát is, ahol a 2017-es 1,4 milliárd főről 732 millióra apad a lakosságszám 2100-ra.

A vezető szerző, Stein Emil Vollset azt mondja, a népességre vonatkozó becsült változások társadalmi, gazdasági és geopolitikai értelemben is jelentős hatást fognak gyakorolni a világra, és „a munkaképes korú felnőttek számának csökkenése önmagában csökkenti a GDP növekedési ütemét”. Rámutat továbbá, hogy bár a népesség kevesbedésével potenciálisan csökkenhet a széndoxidkibocsátás, és a kevesebb embert élelmezni is könnyebb, ám az egyre több idős és a mind kevesebb fiatal mellett növekvő gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie a jövő embereinek, hiszen a kevesebb munkavállaló és ezzel kevesebb adófizető folytán apad az országokban a jólét megteremtéséhez szükséges háttér, sőt az idősek egészségügyi ellátása is veszélybe kerülhet.

A ScienceDirect oldalán olvasható a The Lancet főszerkesztőjének nyilatkozata. Mint kifejtette, ez a fontos kutatás rámutat, hogy a 21. században az emberiség történelmében egy újabb forradalom fog végbemenni, „Afrika és az arab világ alakítja a jövőnket, míg Európa és Ázsia befolyása csökkenni fog. A század végére a világ többpólusú lesz, India, Nigéria, Kína és az Egyesült Államok lesznek az uralkodó hatalmak.” És még hozzáteszi: „Ez valóban új világ lesz, amire ma kell felkészülnünk.”

A kutatásvezető Dr. Christopher Murray úgy véli, jelen évszázadunk során globális értelemben már nem valószínű a folyamatos népességnövekedés, és tanulmányuk „minden ország kormányának lehetőséget kínál arra, hogy átgondolja a migrációval, a munkaerővel és a gazdasági fejlődéssel kapcsolatos politikáját a demográfiai változások jelentette kihívások kezelése érdekében”.

Természetesen a Föld országainak jövőjére sok olyan tényezőnek is befolyásoló hatása van vagy lehet, amelyekkel nem tudtak számolni az előrejelzés során, így tehát a becslés tényleg csak becslés. Addig még annyi minden változhat, hogy azt elképzelni is lehetetlen. Elég a már a mindennapjainkat is valamelyest megnehezítő Covid-19 világjárványra gondolnunk, amely óriási mértékben hatott az égvilágon szinte mindenre. Majd meglátjuk. Akarom mondani, majd meglátják, akik akkor élnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?