Automatizált gorombaság a lezárt somorjai körforgalomnál

somorja körforgalom

Három hétre lezárták a somorjai nagy körforgalmat. Ha nem lenne elég az így keletkező kellemetlenség, némelyek rátesznek még egy lapáttal. Vagy hangszóróval. Érkezik a szitokpanelek kora? Olvasói levél az Online Kopertából.

Útjavítás miatt Somorja városában elterelték a 63-as főút forgalmát a város utcáira. Az elterelés irányát jelző táblák ellenére a gépkocsik mennek mindenfelé, de a legtöbbjük a Gazdasort választja, amely a szűkebb belvárosnak számít, ahol természetesen sűrű a gyalogosforgalom. Borítékolható volt, hogy lesznek különféle érdekes forgalmi szituációk, és bizony incidensek is; szerencsére balesetről egyelőre nem tudok. Kedvenc kávéházam terasza a legexponáltabb kereszteződéstől csupán pár méternyire van, így kávézgatás közben alkalmam nyílik figyelni a történéseket. Folyamatos a kocsisor, ezért a gyalogosoknak igencsak észnél kell lenni.

Legtöbb esetben érvényesül a gépkocsivezetők törvénybe foglalt előzékenysége, azonban mindig vannak kivételek, mert a hülyeség olyan, mint az oxigén – mindenütt jelen van, ahol ember van (fordítva is igaz).

Íme a legutóbbi kirívó eset, amelyhez hasonlót még soha nem tapasztaltam. Egy gyalogos, alaposan körülnézve, már elindult a zebrán, amikor hirtelen fékezéssel, félig a zebrán, megállt egy BMW, a volánnál egy mai szabványifjonccal. A gyalogos szerencsére megtorpant, majd újra elindult, és ekkor egy hangszóróból hangos, de a recsegő „pléhang” miatt alig érthető szitkozódást kezdett árasztani a járgány. Egész biztosan gombnyomásra, mert a sofőr szája nem mozgott! A szöveg hanglejtéséből, na meg a „satufék” szükségességéről lehetett csak következtetni a tartalomra, vagyis hogy ez nem volt egy dicshimnusz, pedig egyértelműen a helyzetet rosszul megítélő gépkocsivezető volt a vétkes. Sietős dolga lehetett, amit rögvest be is bizonyított, mert fergeteges gyorsulással távozott a helyszínről.

Azon tűnődtem, vajon hova szerelhette a – nyilván kis méretű – hangszórót, mert látni nem lehetett. Az, hogy miért ez az innováció, nem kétséges, mivel agresszív vezetési stílusa miatt nyilván gyakran használja ezt a számára kényelmes kommunikációs megoldást, amely szerintem már önmagában is visszataszító, azokban a helyzetekben, amikor nincs igaza meg különösképpen.

Szabadjára engedtem a fantáziámat, és elképzeltem milyen lenne az utcakép, ha széles körben elterjedne ez a módi, hogy még egymás gyalázására is a technika vívmányait használjuk majd.

A gépkocsik gyári átalakítása nem jelenthet gondot, és a gyalogosok számára már most is rendelkezésre állnak az övre csatolható, ún. partyhangszórók. Ezeket a mai tinédzserek előszeretettel használják az utcán járva-kelve, hifi minőségben bömböltetve a nem minden fülnek tetsző zenéket. Ezeket az eszközöket előre feljátszott szitokpanelekkel lehetne ellátni. Például így: piros gomb: „anyád”; zöld gomb: „vak vagy, paraszt?”; kék gomb: „kitől kaptál jogsit, gyökér?”; sárga gomb: „szakorvos látott már?” stb.

A lehetőségek korlátlanok.

Lichtschmierer Béla

 

_________________________________________

A Pozsonyi út, Szél utca és a Szenci út kereszteződésében levő körforgalmat augusztus 10-én zárták le, és egészen 31-éig tart az útzár. A személyforgalmat a városon belüli utcákba terelik, a teherautósoknak az R7-es gyorsforgalmi úton keresztül kell elkerülni Somorját. Az autóbuszmegállókat is áthelyezték – olvasható a város honlapján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?