Naszvad még szokja a városi rangot (Galéria!)

Naszvad

Szlovákia 141 városi rangú települése közt Naszvad az ország legfiatalabb városa, a lakosság lélekszámát illetően a 117. a sorban. De ez így csak száraz adat. Ami valóban fontos, az a valós élet, és ez itt, ebben a Nyitra-parti kisvárosban járva szemmel láthatóan nyüzsgő, fejlődést mutató, élénk.

Településtörténet

Naszvad első írásos emléke 1269-ből származik, az esztergomi érsek udvarházának birtokleírásában szerepel, Naswod néven. Ennek a falunak az őse a tatárjáráskor elpusztult. Naszvad egészen 1848-ig érsekségi birtok volt, az érseki kiváltságok kedvezményezettje. Első templomáról az 1332 és 1337 között készült pápai tizedszedő jegyzékben van említés, védszentje Szent Mauríciusz volt. A 15. században vásártartási, mezővárosi jogokat kapott, vizahalászatának köszönhetően igen jelentős településsé nőtte ki magát. A török hódoltság alatt sokat szenvedett. Ma is álló római katolikus, Szent József tiszteletére felszentelt templomát Batthyány József esztergomi hercegprímás építette 1781 és 1792 között. A települést a 20. század történelmének sorsfordító eseményei sem kerülték el. A lakosságcsere átrendezte az etnikai arányokat, az államosítás és a szövetkezetek megalapítása pedig a tulajdonjogi viszonyokat. Mégis képes volt fejlődésre a település. Az itt élőkről ugyanis köztudott: rendkívül szorgalmasak, nagy a munkabírásuk és vállalkozó kedvűek is. A vidék természeti adottságainak megfelelően a naszvadiak a zöldségtermesztésben lettek ismertek. A rendszerváltozás előtt talán egyetlen olyan porta sem volt Naszvadon, ahol ne lett volna zöldséges fóliasátor a kertben. Egy olyan legendáról ma is tudnak helyben, hogy a Kassa–Pozsony repülőjárat pilótái, ha meglátták Naszvadon a fóliasátrak ezüstös csillogását, már tudták, közel vannak útjuk célállomásához.

A jelen

Molnár Zoltán polgármester bő negyedszázada részese az önkormányzati munkának, ez alatt az idő alatt alpolgármesterként is dolgozott, majd elődje, a 38 éven át Naszvadot vezető Haris József jogász doktor nyugdíjba vonulása után, 2018-ban igen erős mandátummal választották meg Naszvad első emberének. A település idén év elejétől város. „Kitartó, rendszeres, szisztematikus munka eredménye a városrang, ahogy olyan sok minden itt Naszvadon. Még szokjuk az új címet, megnevezést, de máris érezni, hogy fontos és az itt élők életét meghatározó dolog lett a várossá válás. Korábban Naszvad egy mezőgazdasági termelésről ismert település volt, de az elmúlt évtizedekben, és főleg az elmúlt két-három évben ez alaposan megváltozott. Az itt megtelepedő olasz befektetők által működtetett ipar, a helyi vállalkozások átrendezték a képet.”

Jövőformáló fürdő

Ami pedig igen jelentős beruházás számunkra, az a tavaly júliusban átadott termálfürdő. A hőforrás vize 62-63 fokos, egészségre jótékony hatású. Ez a fürdőkomplexum nyári időszakban naponta 1200, télen 380 vendég befogadására alkalmas, és a városunk jövőjét alaposan átformálja. A célunk az, hogy egy több lábon álló, turisztikai, wellness-szolgáltatásokat nyújtó fürdőváros legyen Naszvad, ahol az idegenforgalom mellett stabil ipar, magas színvonalú szolgáltatások, jól kiépített infrastruktúra, biztos megélhetés és rendezett környezet, biztonságos közlekedés szolgálja az itt élőket és az ide pihenni, kikapcsolódni érkezőket. A fürdő közelében minden feltétel adott egy modern üdülőzóna kialakítására, az ott kijelölt 106 telekből már csak néhány maradt eladó. Most épül a termálfürdő mellett egy pihenőtó, a városközpont felől önerős járdaépítésbe kezdtünk, tervezzük a Smart City program beindítását. Hamarosan döntés születik majd az úgynevezett Naszvad-kártya bevezetéséről, amely az itt élők számára nyújtott kedvezményeket teszi majd könnyen elérhetővé. A következő fél évszázadban szerintem a termálfürdő lesz a legmeghatározóbb dolog Naszvad életében” – mondja Molnár Zoltán polgármester.

Galéria

Labore et concordia

Szerinte jelenleg még a járványügyi problémák ellenére is biztatónak látszik a helyzet, bár a korlátozások miatti háromhavi bevételkiesés máris érezhető veszteség. Naszvadon és környékén a foglalkoztatottsági mutatók sem rosszak, a helyi munkalehetőségek mellett a közeli Érsekújvár, Gúta, Komárom ad megélhetést az ittenieknek. Naszvad városképét a modernizált kultúrház, az egyedi városháza, a sok zöldterület határozza meg. A régi kis utcák helyén egy új központ nőtt ki. A lakosság lélekszáma 5100 fő körül mozog, folyamatos emelkedést mutat. Felmerült további, városi tulajdonú lakások építésének kérdése, erről is hamarosan döntés születik. A szolgáltatások bővítését is tervezik, szállás- és vendéglátóhelyek kialakítására lenne igény a növekvő turizmus miatt. Arra a kérdésre, hogy bő negyedszázad múlva milyennek látná szívesen Naszvadot, Molnár Zoltán polgármester mosolyogva azt válaszolja, hogy egy jól kiépített, legalább hét és fél ezres lélekszámú, kellemes, biztonságos települést képzel el. Biztos megélhetést nyújtó iparral, igen fejlett turizmussal és magas színvonalú szolgáltatásokkal pihenést és élményt kínáló fürdővároskát, ahol jó élni. Ahol érvényes a jelmondat: labore et concordia – prácou a svornosťou – munkával és összefogással.

Intézmények, egyházak

Naszvadnak óvodái, két alapiskolája és művészeti iskolája van, az intézményi ellátottság a városi rangnak megfelelő mértékű. Négy egyház közösségének tagjai élnek itt; a főleg magyar ajkú római katolikusok, valamint a lakosságcsere idején Kiskőrösről idetelepített szlovák ajkú ágostai evangélikusok a két legnagyobb számú közösség, de jelentős a baptisták és az apostoli egyház híveinek száma is. A városvezetésnek mindegyik egyházzal kiváló a kapcsolata. Ahogyan a civil szerveződésekkel is. Molnár Zoltán a Csemadok és a Matica Slovenská helyi szervezeteinek tagjait, az önkéntes tűzoltókat, a vadászszövetséget és a nemrégiben alakult Ügyes Kezek csoportosulásban dolgozókat mint a város aktív és segítőkész polgárait tartja számon, akikre számítani lehet. Naszvad testvértelepülései Felsőszentiván, Nagyigmánd és Kiskőrös.

Akinek választott hazája lett Naszvad

Simonics Pelle Tímea Rimaszombatból került Naszvadra. Gyógyszerészként dolgozik, s ma már naszvadinak érzi magát. „Érdekes történet ez, mert úgy kerültem, kerültünk ide, hogy éppen látogatóban voltunk anyósoméknál, amikor hirtelen beindult a szülés, lányunk Érsekújvárban jött a világra, aztán itt ragadtunk – idén már 17 éve lesz. Férjem idevalósi, de akkor még a doktori vizsgájára készült Budapesten, később itt akadt munkája, majd nekem is. Ha hazamegyek Rimaszombatba, és utána feltöltődve visszajövök, akkor ráérzek a különbségekre. Nekem kicsit hiányoznak a hegyek, más a horizont, más az emberek mentalitása. Úgy látom, itt nagyon dolgosak az emberek, sőt néha kicsit túlzásba is viszik a munkát az egészségük kárára. Itt az egész életünk, és itt tanultuk meg és újítottuk fel néptáncosként a naszvadi lakodalmast, amit már a magaménak is érzek. Megszerettem ezt a helyet, Már naszvadinak érzem magam, de azért még kicsit péterfali meg jánosiba való is vagyok” – mondja a mindig mosolygós gyógyszerész.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 33. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?