Továbbra sem emelik a szemétdíjat Érsekújvárban

Érsekújvárban is gondot jelent a közterületek tisztán tartása, rendezése
Érsekújvár |

Hosszadalmas, de terméketlen vita kísérte a kommunális hulladék elszállításával, a szemétdíj emelésével kapcsolatos városi rendelet módosítását az augusztusi önkormányzati ülésen. A testület ellenzéki szárnya végül nem szavazta meg az illeték emelését, így Érsekújvárban továbbra is évi 23 eurót fizetnek a hulladék elszállításáért.

Nyolc éve változatlan illeték

Peter Velecký a városi hivatal pénzügyi osztályának a vezetője elmondta, 2012-től nem emelték a szemétdíjat a járási székhelyen, emiatt a városnak több mint félmillió euró többletkiadása van a szemét elszállításával. Ha minden ezzel kapcsolatos kiadást a város lakosaira hárítanának, akkor évi 43 euró szemétdíjat kellene kérniük, ám a város vezetése évi 35 euró illetéket javasolt az új városi rendeletben. Velecký hangsúlyozta, hogy 2012-ben egy lakos évente 324 kilogramm szemetet produkált, 2019-ben már évi 435 kilogrammot. Ha beleszámítják a gyűjtőudvarban leadott hulladékot is, akkor az érsekújvári lakosok 50,74 százaléka osztályozza a hulladékot, ám ha csak a háztartási hulladékot tekintik, akkor alig húsz százalékuk szeparál.

„Tizenkét euróval emelnénk az évi szemétdíjat, holott évente ötvenkétszer szállítjuk el a szemetet a családi házak elől. A közeli Andódon évi 33 eurót fizetnek a lakosok, és csak kéthetente viszik csak el a szemetet”

– érvelt Velecký.

Lukáš Štefánik, Érsekújvár alpolgármestere módosító javaslatban indítványozta, hogy a jelenlegi 23 euróról 29 euróra emeljék az éves szemétdíjat a járási székhelyen, ám a testület ezt a variánst sem hagyta jóvá.

Biohulladék gyűjtési kísérlet

Monika Kutenicsová a városi hivatal közterület-fenntartó osztályának a vezetője elmondta, augusztus elején sikeresen beindították a kísérleti projektet a biológiai hulladék szeparálására. Huszonhárom lakóházat választottak ki, valamint egy kertvárosrészben lévő utcát, a program szeptember végéig tart. Múlt héten már el is szállították az első adag osztályozott konyhai szerves hulladékot.

„Két célunk van a projekt beindításával: megtudni a biohulladék reális mennyiségét a kiválasztott háztartásokban, és megtapasztalni, hogyan reagálnak a lakosok. A lakosok első reakciója az volt, hogy a többség kihívásnak tekinti a szeparálást, de akadnak családok, ahol ez továbbra sem működik. Sokat jelentett,hogy a város kiosztotta a biológiailag lebomló zsákokat és a vödröket, a lakóházak előtt ott a zárható gyűjtőharangok”

– mondta Kutenicsová. Štefan Pivoda képviselő elmondta, nem támogatja a szemétdíj emelését, mert úgy gondolja, meg kellene várni, milyen eredménnyel zárul a kísérleti program.

Pivoda nehezményezte, hogy a szemétdíjat érintő városi rendelet megtárgyalása előtti munkaértekezleten semmilyen konkrét elemzéseket, jövőbeni tervekre vonatkozó részletes tanulmányt nem kaptak. Ivan Katona képviselő szerint másképp kellene hozzáállnia a városnak a hulladékgazdálkodáshoz, és ha lejár a Brantner céggel kötött szerződése, saját közterület-fenntartó vállalatot hozhatna létre, amely elszállítaná a hulladékot.

„Ez már a negyedik önkormányzati ülés 2019 júniusától, amelyen a szemétdíjjal foglalkozunk, és volt néhány munkaértekezletünk is. Szinte minden környező városban meghaladja a harminc eurót az éves szemétdíj, mi sem teszünk semmi rendelleneset. Akinek fontos a városunk tisztasága, az jóváhagyja a városi rendelet módosítását” – hangsúlyozta Pavol Uhrin képviselő.


Cégalapítási tervek

Marián Balogh képviselő elsősorban azt nehezményezte, hogy amikor a legutóbbi önkormányzati ülésen elnapolták a döntést a szemétdíj emeléséről, a testület elfogadott egy határozatot arról, hogy javaslatot dolgoznak ki a zöldterületek karbantartásáról, de ilyen tanulmányt nem kaptak. Ľudovít Lebó, a városi Novovital cég igazgatója azzal érvelt, hogy ha nem módosítják a szemét elszállításával kapcsolatos korábbi rendeletet és nem emelik az illetéket, akkor továbbra sem lesz pénz arra, hogy saját közterület-fenntartó céget hozzon létre a város. Ha a lakosok magasabb illetéket fizetnének, akkor a 60 - 100 ezer eurós alaptőkéből megalapíthatnák a céget. Érsekújvárban tanulmány készül a zöldterületek zónásításáról, a koncepció része lesz, milyen gépparkra, hány munkaerőre volna szükség.

„Két választásunk van, vagy fokozatosan, vagy hitelre vásárolunk technikát. A város vezetésével egyetértettünk abban, hogy a járdák takarítását gyakrabban kell végezni, a növényeket hatékonyabban gondozni a városi parkokban, a játszótereken, a főutak mentén, valamint a vasútállomás és az autóbusz-megálló közelében”

– egészítette ki az elmondottakat Ľudovít Lebó.

Néhány ellenzéki képviselő azzal érvelt, hogy a szemétdíj emelése komoly érvágást jelentene a hátrányos helyzetű családok számára. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere elmondta, a képviselők minden szükséges anyagot megkaptak és a munkaértekezleteken is lehetőségük volt tájékozódni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?