Kiváló az őszi máktermés Paton

mák

Learatták az őszi mákot Paton, és a tavaszi is kombájn alá kerül a napokban. Az őszi vetések szépen hoztak a konyhára, a tavasziak gyengébb hozamokat mutatnak. 

Pém Bálint összesen 180 hektáron termeszt kék, fehér és úgynevezett okker színű mákot. A kék mák aratását július 13-án kezdte, és 2-3 nap alatt fedél alá is került a 90 hektáros terület termése. Ennyit vetett ugyanis ősziként. Az őszi vetés hektárhozama 1 tonnára tehető, a tavaszi valamivel gyengébb lesz. „Ez annak tudható be, hogy az őszi mák esetében a legjobb időpontban érkezett az eső, úgy ahogy az a nagy könyvben meg van írva” – mondja Pém Bálint.

Maga az aratás is gördülékenyen zajlott, klasszikus gabonakombájnnal takarították be a termést. „A vágóasztalra idén felszereltünk egy segédeszközt, ami segít behúzni a mákgubókat, így jelentősen csökkent a betakarításkori veszteség” – mondja a pati gazda.

Mivel a mák egy olyan termék, ami kísért a böngészésre, nem árt tudni, hogy az elhullott mákgubók gyűjtögetése nemcsak szigorúan tilos, hanem veszélyes is. „A Szlovákiában hatályos törvények szerint a mákföldre lépni tilos, kivéve a gazda engedélyével. Ráadásul az aratási munkák veszélyesek, saját érdekünkben sem ajánlatos ilyenkor a hatalmas gépek közelében tartózkodni” – figyelmeztetett a gazda.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?