Júliusban is nőttek az élelmiszerárak

bevásárlás k
Róma |

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olajok és a tejtermékek drágultak.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,2%-kal, 94,2 pontra nőtt a júniusi 93,1 pontról. Tavaly júliusban 95,1 ponton állt a mutató. A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Júliusban csak a húsfélék ára csökkent. A húsárindex 1,7 ponttal, 93 pontra süllyedt, míg egy évvel korábban 102,4 ponton állt. A sertés- és marhahúsárak csökkentek, mivel a globális importkereslet kisebb volt az exportálható mennyiségnél. Öt hónap csökkenés után drágultak viszont a szárnyasok, ami jórészt a brazil termelés visszaesésének tudható be. A növényi olaj- és zsírfélék árindexe 7,6 százalékkal, 6,6 ponttal 93,2 pontra, öthavi csúcsra nőtt júliusban, és jóval meghaladja az egy évvel korábbi 78,1 pontot. A folyamatos emelkedés mögött a pálma-, a szója- és a napraforgóolaj drágulása áll.

A tejtermékek árindexe havi szinten 3,5 százalékkal, 3,5 ponttal 101,8 pontra kúszott fel, míg tavaly júliusban valamivel alacsonyabb szinten, 101,1 ponton állt. Különösen erősen nőtt a kereslet Ázsiában a tejpor iránt. A vaj és a sajtok ára feljebb ment a robusztus importkereslet hatására.

(MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?