Rostselmash kombájnok az utakon

rsm 161

Úgy három évvel ezelőtt szinte ismeretlenek voltak Szlovákiában, most már egyre többször találkozunk az utakon is a sötétpiros-fehér színű, „munkába siető” Rostselmash kombájnokkal.

A jó kombájn ismérve, hogy gyorsan és tisztán dolgozik, kevés veszteséggel, és lehetőleg ezt minél kisebb fogyasztás mellett tegye. Amivel ezeket az elvárásokat teljesítette, a régi nagy márkák mögé nagyon gyorsan felsorakoztak a Rostselmash betakarítógépei is, amelyeket a marcelházai Komagrartechnik vállalat forgalmaz. A legnagyobb népszerűségnek az RSM 161 és a Torum 765 örvend, ezeket vettük górcső alá.

RSM 161

A fejlődés egy magasabb lépcsőfoka az RSM 161 betakarítógép, amely a gyártó első szeparátordobbal szerelt kombájnja, teljesítményben és hatékonyságban is kimagaslik a mezőnyből. A versenytársakkal történt összevetésben a közel 20%-os teljesítménytöbblet és a hozzá társuló univerzalitás még a különösen nehéz betakarítási körülmények közt is verhetetlenné teszi a betakarítási szezonban.

A gép megalkotásánál alapvető szempont volt, hogy a szántóföldi növények magját (gabonától a fűszernövényekig) képes legyen betakarítani akár extrém gyomos, vagy késő őszi nedves körülmények közt is. A gyártó adatközlése szerint a kombájn számára az optimális nedvességtartalom 10–25%, de a túlszáradó kultúrákban sem okoz túlzott veszteséget. Akár 14 óra munkát is képes végezni tankolás nélkül, köszönhetően a 360 lóerős gazdaságos Cummins QSL 9 típusú motornak, valamint a 1050 literes üzemanyagtartálynak.

A 4500 kg teherbírású ferdefelhordó nemcsak a nehéz adapterek megtartására képes, hanem biztosítja a gabonaasztal hossz- és keresztirányú szintezését, valamint az egyenletes terményáramlást a cséplődobhoz egy gyorsítón keresztül.

Az „Opti-flow” 2 lépcsős tisztítórendszer 7,1 m² rostafelülettel biztosítja a tökéletes tisztaságot. Az előtétrosta és annak pálcás toldata, a hullámos rostafelület, valamint a hatékony és megfelelően vezérelt levegőáramlás együttesen képes a nagy mennyiség tisztítására.

 

Torum 765

A Komagrartechnik kínálatában a legnagyobb betakarítógép a Torum 765 rotoros axiál kombájn, amely a konkurrens márkákkal szemben nagyon gyengéden bánik a szalmával. A további előnyei közé sorolhatók az összkomfortos kabin, a tisztítórendszer irányíthatósága a kabinból, valamint például az automatikus szinkronizáció a behúzó rendszer és a sebesség között. A technikai megoldásoknak köszönhetően a többi rotoros géppel szemben ez a kombájn a rotor egy fordulata alatt háromszorosan csépeli át a tömeget. Az 5,2 m²-es kétszintes tisztítófelület tökéletes egyensúlyban van a rotor szeparációs tulajdonságaival.

Jó ár- érték arány

A Komagrartechnik ügyvezetője, Lampert Zoltán szerint az RSM kombájnok sikere abban keresendő, hogy kiváló minőségű, jó ár-érték arányú termékekről van szó, amelyek a hazai viszonyoknak a leginkább megfelelnek. Ezt azok értékelik a leginkább, akik nem a drága márkanevet részesítik előnyben, hanem a kiváló cséplésteljesítményre, minőségi végtermékre, olcsó üzemeltetésre, alacsony költségekre és a kiváló műszaki háttérre helyezik a hangsúlyt, amit bár megkaphatnak más cégektől is, de lényegesen magasabb költségek fejében. További előny, hogy az európai alkatrészközpont, a Rostselmash EU Kft. is Győrben található, így az a szlovákiai piac számára is könnyen elérhetők az alkatrészek.

 

Hiteltörlesztés

„A KomAgrartechnik a mezőgazdasági gépkínálatát úgy állítja össze, hogy az a hazai viszonyoknak a leginkább megfeleljen, és maximálisan igazodunk az ügyfél igényeihez. A műszaki kérdésekben folyamatos tanácsadással szolgálunk, illetve szervizt is biztosítunk ügyfeleink részére. Ami pedig a finanszírozást illeti, úgy állítjuk be a törlesztőrészleteket, hogy a gazdák akkor fizessenek, amikor pénzük van. Az első törlesztőrészlet befizetése után a következő nagyobb összeget novemberben fizetik, amikor megérkeznek a bevételek a termelőktől, a másodikat februárban, amikor az állami támogatást folyósítják. Havonta pedig szinte csak a kamatot, illetve egy nagyon kis részletet törlesztenek a lízing összegéből” – magyarázza Lampert Zoltán.

 

 

Bövebb info: www.komagrartechnik.sk

+421 905 682 065
info@komagrartechnik.sk

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?