A kulcs az ügyészség függetlensége

vv

Úgy járhat a megválasztott főügyész, mint néhány éve Čentéš.

Azügyészségről szóló új törvény módosítása a kormány egyik alapvető célkitűzése volt. A parlamentben megszavazott módosítás azonban erős ellenállásba ütközött az elnök asszonynál és meglehet, hogy ez a még komolyabb konfliktus előszele Čaputová és a kormány között.

Zuzana Čaputovának elejétől fogva kifogásai voltak a módosítás egyes részeivel szemben, ezt nem is titkolta, a kérdés csak az volt, hogy megmarad-e a homlokráncolásnál. Nem maradt, hanem megvétózta a törvénytervezetet. Érvelése, kifogásai egyetlen irányba mutatnak – meg akarja akadályozni, hogy az ügyészség még inkább politikai befolyás alá kerülhessen. Szerinte a változások ezt eredményeznék, a főügyész és a speciális ügyész még jobban függene a hatalomtól, és nincs egyedül ezzel a véleményével. Így vélekedik az Ügyészi Tanács, az igazságügy-miniszter és néhány elismert jogi szaktekintély is.

Paradox módon Čaputová nem a módosítás legvitatottabb részét kritizálta – konkrétan azt, hogy olyan jogász is lehetne főügyész, aki még ügyész sem volt soha. Mint például Daniel Lipšic, akit egyre-másra a poszt várományosaként emlegetnek. Hogy ezt nem bírálta, még nem jelenti azt, hogy Čaputovának ezzel kapcsolatban ne lennének kifogásai. Ellenkezőleg. Azt is kijelentette, hogy a kinevezéskor figyelembe fogja venni a megválasztott főügyészjelölt politikai függetlenségét is. De ezt a frontot nem nyitotta meg, feltehetően megvárja, hogy valóban Lipšicet választja-e meg a kormánypárti többség a parlamentben.

De egyáltalán nem holmi csipcsup ellentétről van szó. Az elnök asszony választási kampányának is egyik fő témája volt az ügyészség működése, és komoly érvei vannak. És a jogkörei ugyanilyen erősek, hiszen a megválasztott jelöltet senki más nem nevezheti ki, csak ő.

Čaputovának három lehetősége van, az elsővel már élt is, megvétózta a tervezetet, és azt is jelezte, hogy a másodikkal is élni fog: az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament megtöri az elnöki vétót, vagyis nem módosítja az észrevételei alapján a tervezetet.

Az utolsó lehetősége pedig az, hogy nem nevezi ki a megválasztott jelöltet, mint tette azt néhány évvel ezelőtt Ivan Gašparovič akkori államfő Jozef Čentéšsel.

Ha valóban eddig fajulnának a dolgok, az alaposan megtépázná Čaputová és a kormánykoalíció ha idillinek nem is nevezhető, de kétségtelenül átlagon felüli eddigi viszonyát.

Ennek pedig hosszú távú politikai következményei lehetnek.

Most úgy tűnik, ha a parlament nem adja be a derekát és nem hátrál meg az elnök asszony előtt, akkor egyhamar nem lesz új főügyésze az országnak.

A szerző a Trend kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?