Leghamarabb 2023-ban veheti kezdetét a szoroskői alagút építése

Doležal és szakemberei nem zárják ki egy kétcsövű alagút megépítését sem.
Szádalmás |

Burdiga Pál, Kassa megyei képviselője és Zubriczky Slavomír, Szádalmás polgármestere meghívására tegnap délután Andrej Doležal, a Sme rodina közlekedésügyi miniszter, Jaroslav Kmeť államtitkár és a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) képviselői kerekasztal tárgyaláson döntöttek a Szoroskői-alagút jövőjéről. A tárca bejelentette, az alagút megépítése továbbra is a kormány prioritása, az építkezés leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg.

A csütörtök délutáni tárgyalásra a még csak papíron létező alagúthoz közeli Szádalmás községi hivatalában kerítettek sort. A találkozón a környékbeli települések polgármesterei is jelent voltak. Mint kiderült, a közlekedésügyi miniszter és az államtitkár, valamint az NDS vezetősége nem tervezi az alagút megépítésének a leállítását, azonban az építkezés csak leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg. A tárca vezetőinek elmondása szerint a korábban napvilágot látott kijelentések tárgytalanok, a kormány továbbra is prioritásként kezeli a Szoroskői-alagút kivitelezését, és még ebben a parlamenti ciklusban el szeretnék kezdeni a munkát. A jelenlegi versenypályázatot leállítják, a fejlesztéshez kidolgozott geológiai tanulmányt pedig kiegészítik, ugyanis a korábbi a szakértők véleménye szerint több sebből vérzik. A tárgyaláson elhangzottak szerint a meglévő tanulmány hiányos, többekközött a szoroskői hágó alatti forrásvizekkel kapcsolatos megoldásokat sem tartalmazza. A talajban rejlő vízcsatornák átszakításával óriási mennyiségű vizet veszíthetnének, ami a helyiek számára súlyos problémát okozhat. Annak ellenére, hogy az Érsek Árpád által vezett minisztérium idején, amikor a fejlesztés ötlete is megszületett, csak egy egycsövű alagutat terveztek, Doležal és szakemberei nem zárják ki egy kétcsövű alagút megépítését sem. Az alagút finanszírozását azokból az úniós forrásokból tervezik, melyekről hetekkel ezelőtt Igor Matovič miniszterelnök is beszámolt brüsszeli kiutazását követően. Azt, hogy az eredetileg 260 millió eurós összköltséggel bemutatott fejlesztés drágább vagy olcsóbb lesz, a miniszter nem volt hajlandó konkretizálni, de lapunk forrása szerint az alagút drágább lesz. Megközelítőleg 300 millió euróba kerülhet.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?