Öt csodás olasz tengeri sziget

Procida látképe

Szicília, Szardínia vagy Capri szigetéről szinte mindenki hallott már, de ki gondolta volna, hogy Olaszországhoz összesen 458 sziget tartozik? Elég döbbenetes szám, és közben az is, hogy ezek közül „csak” 356 a tengeri, a többi pedig lagúna, tavi vagy folyami sziget, mint például Rómában az Isola Tiberina. Természetesen a 356 tengeri sziget között jócskán akad lakatlan is, viszont jó pár olyan, római kori utcácskákkal vagy lélegzetelállító tengerparttal rendelkező is, amiket elsősorban csak a helyiek ismernek és keresnek fel évről évre. 

Aki különleges úti célra vágyik, és nem riad vissza a hajókázástól, annak ezeket a kevésbé ismert olaszországi szigeteket kifejezetten ajánljuk. Összefoglalónkban öt elragadó olasz tengeri szigetet mutatunk be: Ischia, Procida, Favigna, Ponza és Tremiti.

Utazás a szigetekre
Fontos tudnivaló, hogy a legtöbb sziget nem rendelkezik repülőtérrel, kivéve a legnagyobbakat, mint Szicília vagy Szardínia, így csak hajóval, komppal tudunk eljutni a kiválasztott úti célunkig. De mivel ezek a szigetek nincsenek olyan távol Olaszországtól, az odautat egy vagy max. másfél órás hajóúttal megússzuk majd a közeli kikötőkből. A hajós odajutás nagyon jól megszervezett, és egy-egy szigetre a fekvésétől függően több város kikötőjéből is el tudunk jutni, és naponta több járat is indul. Viszont a hajó-, a kompjegyet nem árt előre megvennünk, mert sok olasz előszeretettel ugrik el egynapos fürdőzésre vagy búvárkodásra egy-egy ilyen szigetre, így a járatok gyorsan betelnek. Továbbá számoljunk azzal is, hogy időben kell a kikötőben megjelennünk, hiszen a beszállás a szükséges ellenőrzésekkel eltart egy darabig.
A kisebb szigetekre utazva az autót a kikötőben kell hagynunk, mert ezeken a szigeteken csak a helyi lakosok közlekedhetnek autóval. Jó hír viszont, hogy ezek a szigetek általában annyira kicsik, hogy gyalogosan könnyedén bejárhatók, és szinte kivétel nélkül mindenhol csónakot, kis hajókat is lehet bérelni, vagy szervezett csónaktúrára befizetni, hogy körbejárjuk a legszebb partrészeket. Sok olasz eleve már vitorlással érkezik, és ki sem köt a szigetek szárazföldjénél, hiszen ezek a hajók már olyan jól felszereltek, hogy a part közelében lehorgonyozva akár napokig is elüdülhetnek.
A visszautazásunk napján érdemes a reggeli komppal, hajóval elhagynunk a szigetet, mert előfordulhat, hogy az esti járatokat az időjárási viszonyok miatt törlik.
A legszebb kis tengeri szigetek elsősorban Dél-Olaszországban találhatók, Nápoly és Szicília környékén, de a másik oldalon, Puglia tartományhoz is tartoznak szépek.

1. Ischia szigete, Campania tartomány
A harmadik legnépesebb olasz sziget, Ischia Nápoly közelében található, egy karnyújtásnyira a nagyon népszerű Capritól. A trapéz formájú sziget egészen az 1950-es évekig szinte ismeretlen volt a turisták számára, akik Caprira ellátogatva nem is sejtették, hogy még egy varázslatos szépségű sziget fekszik a közelben.
Ischia az ismertségét elsősorban a gazdag olasz könyvkiadó és producer úriembernek, Angelo Rizzolinak köszönheti, aki miután jachtjával kikötött a szigeten, azonnal beleszeretett. Rizzoli az 1950-es években szállodákat, kórházat és fürdőket is épített, emellett színészeket és híres embereket is meghívott oda: ennek jóvoltából a sziget népszerűsége egyre csak nőtt.
A sziget sikerét nemcsak ennek a hírverésnek, hanem jó fekvésének (Nápoly közelsége), természeti adottságainak, mint a termálfürdők, a buja mediterrán növényzet (például a narancs- és citromkertek, a mandulafenyő-ligetek, a szőlőültetvények) jelenlétének is köszönheti.
A pompás növényzet miatt a szigetet az olaszok zöld szigetnek (Isola Verde) is nevezik. A sziget legmagasabb pontja 778 méterrel igazából egy víz alatti vulkán, amelynek mára csak a csúcsa maradt meg. A szigeten a vadregényes tengerpart mellett érdemes a termálfürdőket is kipróbálnunk, az ischiai termálfürdőket a világ legelső termálfürdői között jegyzik.
Ischia mindössze 30 km-re található Nápolytól, így onnan vagy Pozzuoliból is meg tudjuk hajóval közelíteni menetrend szerinti hajójáratokkal, melyek között autót is szállító kompok és csak személyszállító gyorshajók egyaránt megtalálhatók. Nápolyból már 45 perc alatt a szigetre érhetünk.
A 60 ezer lakosú szigeten kedvünkre válogathatunk a látnivalók között, ne hagyjuk ki az Aragonese kastélyból látható panorámát vagy a La Mortella botanikus kertet, de ha már elegünk van a fürdőzésből, akkor akár túrázhatunk is egy jót.

2. Procida szigete, Campania tartomány
Campania tartomány másik meseszép szigete, Procida szintén Nápoly közelében helyezkedik el. A 16 km-es sziget színes kis házai már messziről szembetűnnek, és elbűvölik az ide látogatókat.
A szintén vulkáni eredetű sziget több világhírű film forgatási helyszínéül is szolgált, mint például A tehetséges Mr. Ripley vagy a Neruda postása, ahogy számos írót is megihletett.
Miután megcsodáltuk a kis színes házakat, tekintsük meg a központban található Szent Mihály-katedrálist is.
A szigeten öt homokos strandot is találunk, a legnépszerűbb és egyben legszebb a La Chiaiolella. A legszebb panorámát a San Michele-templom teraszáról élvezhetjük.
A szigetet ugyanúgy Nápolyból, mindössze 40 perces hajóúttal érjük el.

3. Favignana szigete, Szícilia közelében
A Tirrén-tenger kis szigete, Favignana Szicília nyugati partjaitól csupán 7 km-re fekszik. A sziget kiterjedése mindösszesen 19 négyzetkilométer, és két sík területének köszönhetően egy pillangót formáz, de sokan egy karvaly alakját vélik a formájában felfedezni.
Az ősi legendák szerint a szigeten egy nimfa élt, és a helyiek már nagyon rég felfigyeltek itt a délibáb jelenségének felbukkanására. A délibábot a leggyakrabban a horizont közelében láthatjuk: a látóhatár szélén lévő tárgyak a földfelszín felett lebegni látszanak, fordított állásúnak tűnnek, vagy megkettőződnek.
Favignana legmagasabb pontja a 310 méteres Santa Caterina, aminek a tetején egy vár áll. A sziget agyagbányájának és tonhalfeldolgozásának köszönhetően is híres. Favignana partjaihoz közel további kisebb szigetecskéket és zátonyokat is találunk. A legszebb strandok között a Cala Rossa, Cala Azzurra és a Lido Burronet nevűt jegyzik.
A szigetet legkönnyebben Trapani kikötőjéből érjük el.

4. Ponza szigete, Lazio tartomány
A Tirrén-tengeri sziget, Ponza Rómától délkeletre fekszik, és méltán közkedvelt a rómaiak és nápolyiak körében, nemcsak szépsége, hanem földrajzi fekvése miatt is. Az olaszok Ponzát a turisták nélküli Caprinak is nevezik.
A sziget történelme nagyon kalandos és viszontagságos: a Római Birodalom idején számos villát építettek ide, majd a sziget a birodalom összeomlása után teljesen elhagyatottá vált, és csak a 18. században népesítették be újra. Ponza történetében újabb fordulópontot jelentett, hogy az 1900-as évek elején sok szigetlakó Amerikába vándorolt, majd miután megcsinálták a szerencséjüket, a nyugdíjas éveikre visszatértek ide. A második világháború alatt Benito Mussolini rövid ideig a szigeten raboskodott, viszont a helyieket teljesen elkerülte a háború.
Ponzáról elsősorban mindenkinek a fehér sziklák és a kristálytiszta víz jut az eszébe. Szerencsére Ponzát a helyiek örömére elkerülik a turistahadak, így ennek köszönhetően megőrizte otthonos és kisvárosias jellegét.
Ez a sziget is számos gyönyörű stranddal rendelkezik, amelyek közül néhányat a sziklás partszakaszok miatt csak hajóval lehet megközelíteni. Jól tesszük, ha megjegyezzük a Chiaia di Luna, a Cala Feola vagy a Spiaggia Di Frontone nevet. Semmiképp ne hagyjuk ki a csónaktúrát, miközben megcsodálhatjuk a Grotte di Pilato barlangot vagy a sok szép sziklacsatornát is.
A festői városközpontban is nézzünk körül, ahol a Chiesa dei Santi Silverio e Domitilla-templom vagy a Via Dragonanán található római kori ciszternák is érdekesek.
Ponzát a Rómához közel eső Anzio városka kikötőjéből vagy Nápolyból is meg tudjuk közelíteni a napi menetrendszerű hajójáratokkal.

5. Tremiti-szigetek, Puglia tartomány
Legutolsóként a dél-olaszországi Puglia tartományban található Tremiti-szigeteket járjuk be. Az Adria gyöngyszemeként is emlegetett szigetcsoport három szigete: a legnagyobb San Domino, a történelmi városközponttal rendelkező San Nicola és a lakatlan Capraia. Az első két sziget gyalogosan is könnyedén bejárható, viszont egyikről a másikra pár perces vízitaxi-úttal tudunk csak átjutni. A szigetek partszakaszai egyszerűen lélegzetelállítóak: öblök, barlangok és sziklaszirtek övezik, legismertebb az elefántot formázó Elefánt szikla. Csodás természeti adottságainak és érintetlen tájrészeinek köszönhetően a szigeteket 1989-ben természetvédelmi területté nyilvánították.
A szigeteket elsősorban az olaszok és a búvárkodás szerelmesei látogatják. Utóbbiak nemcsak a természeti adottságok, hanem a további érdekes víz alatti látnivalók miatt is merülnek itt előszeretettel, mint például egy elsüllyedt római hajóroncs vagy Padre Pio gigantikus víz alatti szobra.
A Tremiti-szigeteket Termoli, Vasto városának kikötőjéből és a pugliai Gargano-félsziget városaiból, mint Vieste vagy Peschici is meg lehet közelíteni.

Jó szelet és fürdőzést kívánunk!


Zászlós Ágnes utazási tanácsadó

 

 

 

 

 

 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?