Az FMC gyommentes technológiája az őszi káposztarepcében

repce

Az őszi káposztarepce (olajrepce) vetése, annak talaj-előkészítése, kéz a kézben halad a mostanában fókuszban lévő olajos növényünknek szánt technológiák kiválasztásával.

Már a repcevetőmag bebiztosításánál el kell, hogy döntsük, milyen hatású gyomirtó módszert alkalmazunk a tiszta állomány eléréséhez. A gyomok nemcsak, hogy gátolják a repce kelését, növekedését, de jelentős tápanyagmennyiséget vesznek el a talajból és számtalan betegségnek, kártevőknek és vírushordozóknak adnak otthont. A repce problémamentes átteleléséhez nagyon fontos, hogy tiszta, gyomok nélküli állapotban várja a telet. Ennek eléréséhez viszonylag rövid idő (augusztus vége – szeptember) áll rendelkezésünkre. Tavasszal is lehet gyomtalanítani, de nem ajánlatos csak tavaszra hagyni egy ilyen kulcsfontosságú teendőt, hiszen ki tudja, milyen időjárási viszontagságok várnak majd ránk, tudunk-e majd időben gyomirtószert használni a már úgyis megerősödött gyomok ellen, lesz-e majd akkor a tavaszi munkák mellett megfelelő technika, munkaerő stb.

Ezért tehát nagyon fontos az őszi gyomirtás. Ez preemergens vagy posztemergens formában történik. Preemergens gyomirtó szerekkel a vetés utáni, a repce kelés előtti terminusában, max. 3 napig a vetés után az elvetett talajra permetezve védekezünk. Az olajrepcében alkalmazott preemergens gyomirtó szerek hatóanyagai közismertek: clomazone, metazachlor, napropamide, pethoxamid, dimetachlor és s-matolachlor. Előnyük az, hogy a repce korai növekedési stádiumától védik az állományt a kelő gyomok ellen és stabil biztonságot jelentenek. Hátrányuk az, hogy a rendes hatásukra megfelelő talajnedvesség szükséges. A talajon keresztül ható modern herbicidek innovatív mikrokapszulás technológiával már ezt is megoldották – kivárják a kívánt talajnedvességet (esőt), és akkor fejtik csak ki a hatásukat. Ilyenek például a CIRCUIT SYNC TEC és AZ ALTIPLANO DAM TEC új generációs mikrokapszulás clomazone hatóanyagot tartalmazó herbicidek. A használatuk, illetve hatásuk időzített, gazdaságos, effektív. Minél nagyobb a talajnedvesség (és így a magról kelő gyomok nyomása is), annál több gyomirtó hatóanyagot szabadít ki a mikrokapszula a talajba. Az említett technológiák emellett jelentős mértékben csökkentik a clomazone hatóanyag fytotoxicitását a kikelt repcére (a jól ismert „kifehéredés”).

Mivel a metazaclor hatóanyagra vonatkozó előírások 3 évente maximálisan 1000 g/ha használatát engedélyezik, sok termelő gyorsan kipróbálta, illetve megszokta a mikrokapszula technológiás ALTIPLANO DAM TEC-et, amely nem tartalmaz metazachlort, annál inkább kiváló clomazone + napropamide hatóanyag-kombinációt kínál.

posztemergens gyomirtás a kikelt repcére és kikelt gyomokra vonatkozik. Ennek előnye, hogy célzottan a gyomokra juttatjuk ki a szert, és nem játszik annyira fontos szerepet a talajnedvesség. A posztemergens repce gyomirtóknál is van 2 csoport. A korai posztemergens szereket (e-POST) állománykezelés esetén, a kultúrnövény kelése után, 4 leveles fejlettségéig kell kijuttatni (augusztus vége – szeptember közepe). A magról kelő kétszikű gyomnövények szikleveles, 2 leveles korban a legérzékenyebbek. Az e-POST herbicideknek többnyire 2 hatóanyagú összetétele van (pl. GAJUS, amely pethoxamid és picloram hatóanyagot tartalmaz), az egyik levélen keresztül hatol be a kikelt gyomnövénybe, míg a másik reziduális hatásával a talajban gátolja a magról kelő gyomok csírázását, kelését.

A kimondottan posztemergens gyomirtó szerek (POST) használata az őszi káposztarepcében tavaszra tolódik.

Závodsky László, FMC Agro Slovensko 

0903 730 489

ladislav.zavodsky@fmc.com

www.fnagro.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?