A szlovák állampolgárságot elveszített magyarok nem örülhetnek az új tervezetnek

Jó előre gondoljunk az útlevélre – figyelmeztet a belügy
Pozsony |

A belügyminisztérium az állampolgársági törvény módosításával továbbra sem segíti azon szlovákiai magyarok életét, akiktől akaratuk ellenére vették el szlovák útlevelüket. A határon túli szlovákok, valamint a (cseh)szlovák állampolgárságú felmenőkkel rendelkező, de már külföldön született személyek azonban kedvezményeket kapnának.

Már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az állampolgársági törvény módosítását a belügyminisztérium. A javaslat szerint felvehetné egy másik ország állampolgárságát a szlovák megvonása nélkül az a személy is, aki az adott ország területén legalább három éve tartózkodási engedéllyel, illetve nyilvántartott lakhellyel rendelkezik, és ezt igazolni is tudja. Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter szerint a javaslattal teljesítik a kormányprogramban vállaltakat, amelyek szerint a külföldön élő szlovák állampolgárok anélkül szerezhetik meg az adott ország állampolgárságát, hogy elveszítenék a szlovákot.

Ezen kívül azonban a határon túli szlovákok, valamint a (cseh)szlovák felmenőkkel rendelkező, de már külföldi állampolgárként született személyek is könnyebben igényelhetik a szlovák útlevelet.
„A határon túli szlovákoknak eddig is volt kedvezményük. Az állam 1997 és 2005 szlovákiai lakhely nélkül adott állampolgárságot a határon túli szlovákoknak. Ezután bevezették, hogy előbb két, majd pedig három éve bejelentett lakhellyel kell rendelkezniük Szlovákia területén” – mondja Lancz Attila jogász, aki szerint e tekintetben a fentebb már említett módosítás nem hozza még kedvezményesebb helyzetbe a határon túli szlovákokat. „Mondhatjuk azt, hogy e tekintetben a törvény ugyanolyan feltételekkel engedi felvenni a szlovákiai magyaroknak a magyar állampolgárságot, mint például a magyarországi szlovákoknak a szlovákot” – magyarázza a jogász.

A módosítás azonban eltörölné a határon túli szlovákok számára eddig kötelező szlovák nyelvvizsgát, valamint egy, az országról szóló teszt abszolválását. Ezekre eddig szükségük volt, ha szlovák útlevelet szerettek volna.

Rokonok alapján

Könnyebben juthatnak szlovák állampolgársághoz, akiknek legalább egyik szülője vagy dédszülője csehszlovák állampolgár volt és Szlovákia területén született. Nekik ugyanis a törvény nem szabja meg, hogy a kérvényezés időpontja előtt mennyi ideig kell szlovákiai lakhellyel rendelkezniük.

„Érdekes, hogy a csehszlovák állampolgár felmenővel rendelkezők a szlovákiai lakhely regisztrálása után akár azonnal kérvényezhetik a szlovák állampolgárságot, míg például egy békéscsabai szlováknak – akinek felmenői jellemzően sohasem voltak csehszlovák állampolgárok – legalább hároméves regisztrált szlovákiai lakhellyel kell rendelkeznie, hogy megtehesse ugyanezt”

– mondta Lancz, megjegyezve, hogy akik a felmenőikre hivatkozva kérvényezik a szlovák útlevelet, nem mentesülnek a szlovák nyelvvizsga alól.

A törvény ezen módosítása azonban egy másik kitételt is tartalmaz. A Szlovákia területén született csehszlovák felmenőkre hivatkozva akár azon szlovákiai magyarok is igényelhetnék a szlovák állampolgárságot, akiket a 2010-es módosítás következtében fosztottak meg hazai útlevelüktől. A módosítás azonban határozottan kimondja, hogy csak olyan személyek élhetnek ezzel a lehetősséggel, akik sosem voltak szlovák állampolgárok. Ez lényegében egyértelmű utalás több szlovákiai magyar helyzetére. „Nem látom más releváns magyarázatát ennek a kitételnek – mondja Fiala-Butora János jogász. –

A szlovák állampolgárságot elveszített magyarok – e cikkely alapján – nem folyamodhatnak szlovák állampolgárságért, az általános szabályok szerint kérhetik a szlovák állampolgárságot.”

A törvénymódosítás tehát nem segít azokon a személyeken, akik úgy lettek magyar állampolgárok, hogy végig Szlovákiában éltek.

Kapcsolódó cikkünk

Egyszerűbb visszaadás

Lancz Attila jogász arra hívja fel a figyelmet, hogy a módosítás még kedvezményesebben adná vissza a szlovák állampolgárságot azoknak, akik az elmúlt tíz évben elvesztették.

„Ha igazolja, hogy a külföldi állampolgárság megszerzése előtt közvetlenül legalább három évet élt az adott országban, minden alól mentesül. Nincs szüksége szlovákiai lakcímre, nem kell nyelvvizsgát tennie, sőt, még az olyan alapfeltételek sem vonatkoznak rá, mint a büntetlen előélet”

– magyarázza a jogász, aki hangsúlyozza, ez még mindig nem jelenti azt, hogy a kérvényezők automatikusan megkapják az útlevelet. „Néhány általánosan megfogalmazott pontban a módosítás továbbra is fenntartja a jogot arra, hogy az ország ne legyen köteles mindenkinek megítélni a szlovák állampolgárságot” – mondja Lancz. 

Bejelentés, igazolás

A módosítás egy 2010 óta fennálló problémát is elhárít. Lancz ugyanis arra figyelmeztet, hogy a tíz évvel ezelőtti törvénymódosításból kimaradt az a rész, hogy az új állampolgárság megszerzésének bejelentéskor igazolni is kelljen az új útlevél létét. Ennek ellenére azonban, jogtalanul, mindenkit arra kértek, bizonyítsa, hogy egy másik ország állampolgára lett. Ha valaki erre nem volt hajlandó, hiszen az alkotmányunk kimondja, hogy az állami szervek csak olyat kérhetnek tőlünk, amire a törvény nekik felhatalmazást ad, akkor úgy fosztották meg szlovák útlevelétől, hogy semmi bizonyíték nem volt arra, hogy a személy nem válik-e hontalanná. 

A törvényjavaslat a jövőben kötelezné azokat, akik házasság útján szerzik meg egy másik ország állampolgárságát, hogy erről a tényről bejelentést tegyenek. Hasonlóan kell eljárni abban az esetben is, ha két különböző állampolgársággal rendelkező személynek gyereke születik. A bejelentésen túl ezeket igazolni is kell.

Büntetés nélkül

A módosítás végezetül eltörölné a pénzbeli büntetést azon személyek számára, akik nem jelentik be, hogy szert tettek új állampolgárságra. Lancz ezzel kapcsolatban azonban megjegyzi, nincs tudomása arról, hogy a több mint háromezer eurós büntetést valaha kiszabták volna. „Arról sem tudok, hogy lett volna olyan, akinek új állampolgárságáról úgy szereztek tudomást, hogy nem maga jelentette be” – mondja a jogász. Hozzáteszi, az államnak nincs is törvényes lehetősége ezen információ megszerzésére. „A hivatalos indoklás szerint, a büntetést azért törlik, mert a külföldön élő volt szlovák állampolgárokon nehéz behajtani a bírság összegét” – mondja Lancz.

„Nyilvánvalóan tisztában vannak vele, hogy miért került sor a törvény módosítására 2010-ben, mint ahogy azzal is, hogy az azóta magyar állampolgárságot szerzett emberek jelentős része továbbra is itt él”

– zárja a jogász.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?