Megfertőzve

koronavirus velemeny

Egy ismerősöm nemrég összefutott valakivel, akiről később kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. Csak váltottak pár szót, és ennyi – de sose tudhatja az ember.

Az ismerősöm ekkor pontosan azt tette, amit ilyen esetben kell. Nem várta meg, amíg a fertőzött kontaktusai alapján megtalálják és felhívják, egy magánlaboratóriumban a saját pénzén elvégeztette a tesztet, de előtte még azonnal értesített mindenkit, akivel ő kapcsolatba került. A biztonság kedvéért…

Ismerősei nyugodtan fogadták a hírt, kivéve egy kollégáját, aki agresszív, gyalázkodó e-mailekkel kezdte bombázni, felelőtlenséggel vádolva őt. És ezt akkor sem hagyta abba, amikor kiderült, hogy a tesztje negatív, az ismerősöm nem fertőződött meg.

Nem ez az egyetlen eset a környezetemben, mások is mesélték, hogy ilyen gyanú miatt, ami végül nem is igazolódott, napokon át kellemetlenségek érték őket és néhány baráti kapcsolatuk tönkre is ment.

Több paradoxon is megbújik ebben a történetben. A fertőzésgyanús személyt felelőtlenséggel vádolták, pedig aligha viselkedhetett volna felelősségteljesebben. Ha felelőtlen lett volna, akkor az őt ezzel vádoló tudomást sem szerez az egészről.

Az eddigi tapasztalatok szerint, ha csak futólag találkozunk egy fertőzöttel, kicsi az esélye, hogy elkapjuk a vírust, mégis azok szoktak a legharciasabbak lenni, akiknél egy ilyen találkozás után merül fel, hogy esetleg megfertőződtek. Talán mintha nem is a betegség, hanem az izgatná őket, hogy tulajdonképpen egy idegen ember miatt felborul az életük, nem tehetik azt, amit akarnak, nem találkozhatnak a barátaikkal stb.

A járvány és a korlátozások miatt hónapok óta gyűlik a frusztráció az emberekben, és ha ilyesmi történik, végre van bűnös. Hiszen egy láthatatlan vírussal mégsem üvöltözhet az ember. De egy felelőtlennek kikiáltott kollégán végre kiélheti magát, holott az nem tett semmit, csupán azt, amit mindenki. A fertőzést bárki elkaphatja, és ha már csak a gyanúja miatt megbélyegzünk embereket, az végső soron a járvány lefolyására is hatással lehet.

A fertőzöttek inkább igyekeznek majd eltitkolni, ki mindenkivel találkoztak, hogy védjék magukat a kellemetlenségektől. Ez járványügyi kockázattá is válhat, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az állam nem tud mit kezdeni a külföldről hazatérőkkel. Csak abban bízik, hogy leteszteltetik magukat és önként otthon maradnak egy időre.

Illúzió, hogy járvány idején sem muszáj lemondanunk bizonyos dolgokról. Az, hogy a napokban viszonylag normális életet élhetünk, szerencsés kivétel, hiszen a világban tombol a járvány. És alighanem csak idő kérdése a második hullám.

Ennek ellenére egyeseknek sikerült meggyőzni magukat, hogy semmiről sem kell lemondaniuk és zavartalanul folytathatják eddigi életüket.

A szerző a Trend kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?