A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

roma holokauszt
Besztercebánya |

A roma holokauszt nagyjából 500 ezer áldozatára emlékezett a hétvégén Szlovákia. Augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, 1944-ben ugyanis ezen a napon számolták fel az auschwitz-birkenaui II/E. romatábort, kivégezve az utolsó 2900 lakóját.

„Hogy az SS tagjai a második világháborúban roma nők, anyák, gyerekek és idősek százezreit mészárolták le kíméletlenül, arról sokáig a tankönyvekben sem olvashattunk, és nem is beszéltek róla. Hogy a történelem ne ismétlődhessen meg, nekünk erről nem szabadna megfeledkeznünk” – mondta el vasárnap Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a roma holokauszt besztercebányai emlékművénél tartott megemlékezésen.

A szlovák kormányfő szerint sokat segíthet az oktatásügy is, megismertetve a fiatalokkal múltunk sötét árnyait.

„A fiatalok körében tapasztalt extrémizmus gyakran az információk hiányával és az összeesküvéseket és álhíreket terjesztő honlapokról való tájékozódással magyarázható”

– tette hozzá Matovič.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök az emléknap alkalmából a közösségi médiában kiadott nyilatkozatában elmondta: egy összetartó és toleráns társadalmat csak úgy hozhatunk létre, ha tisztában vagyunk azzal, milyen egyszerű és egyben milyen veszélyes csak a mássága miatt megfosztani egy kisebbség tagjait az emberi mivoltuktól, az ellenük irányuló verbális és fizikai erőszakot a velük szemben éltetett előítéletekkel magyarázva.

„A közszereplőknek határozottan fel kellene lépniük bármilyen csoport ellen irányuló gyűlölet ellen, legyen az akár az adott csoport faji, etnikai származása, vallási meggyőződése vagy szexuális orientációja miatt”

– tette hozzá Čaputová.

A roma holokauszt emléknapján Bukovszky László nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos is közzétett egy bejegyzést a közösségi oldalán.

„Ugyan Szlovákiában, egy demokratikus társadalomban élünk, tudatosítanunk kell, hogy a demokrácia törékeny dolog. Továbbra is meg kell emlékeznünk minden olyan tragédiáról, amelyet faji vagy nemzetiségi indíttatásból követtek el a 20. században. Csak így tudjuk biztosítani, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát. Márpedig, aki nem ismeri a történelmet, az ismétlésre van ítélve”

– mondta el többek között Bukovszky.

Peter Pollák, az OĽaNO európai parlamenti képviselője, volt romaügyi kormánybiztos szerint az emlékezés mellett nem szabadna megfeledkeznünk a jelenről sem. „Szlovákia nem mondhat le a roma telepeken felnövekvő fiatalokban szunnyadó képességekről. Olyan feltételeket kell számukra biztosítanunk az iskolákban, hogy megállják helyüket a munkapiacon” – mondta el Pollák.

(TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?