A tüntető eltüntethető, de a vírus marad

usa tüntetés

Trump arra az Amerikára mutogat, amelyet négy éve kormányoz.

Donald Trump július 14-én szövetségi egyenruhásokat küldött Oregon államba, Portlandbe, ahol már több mint hatvan napja tüntetnek, és graffitizők firkálják össze a szövetségi bíróság épületét. A tüntetések még hevesebbek lettek, amióta a belbiztonsági minisztérium ügynökei megérkeztek a városba, és az erőszak is napról napra fokozódik.

Ellen Rosenblum, Oregon állam főügyésze pert indított a belbiztonsági minisztérium és más szövetségi irodák ellen, mert szerinte alkotmányellenes taktikákkal, ok nélküli, emberrablásnak is beillő letartóztatásokkal próbálják megfékezni a tüntetéseket. Portland polgármestere is tiltakozott az egyenruhások jelenléte ellen, kijelentette, ő nem kérte a szövetségiek segítségét, és a jelenlétük csak rontott a helyzeten.

Annak okát azonban kár lenne a portlandi fejleményekben keresni, hogy Trump miért vezetett be ilyen szigorításokat. Sokkal többet árulnak el a legfrissebb júliusi közvéleménykutatások. A FiveThirtyEight felmérése szerint Joe Biden átlagosan 8 ponttal vezet Trump előtt. Kétszer akkora az előnye, mint amennyi Hillary Clintonnak volt 2016-ban, és ez bizony jóval több annál, mint ami még statisztikai hibának nevezhető. A közvélemény-kutatásokból az is kiderül, miért áll egyre rosszabbul Trump szénája. Az egyik fő ok a koronavírus-járvány kezelése. A Fox News közvélemény-kutatása arról árulkodik, hogy – ami a járványt illeti – Bidenben 17 százalékkal többen bíznak, mint az elnökben. Az emberek 29 százaléka gondolja úgy, hogy most a járvány a legnagyobb probléma az országban, és a lakosság több mint fele, 51 százaléka véli úgy, hogy a kormány egyáltalán nem tud mit kezdeni a helyzettel.

Nem is csoda, hogy az amerikaiak nem bíznak Trumpban, kezdettől nem vette komolyan a világjárványt. Olyanokat mondott, hogy a vírus majd egyszerűen eltűnik, és kész. Ezzel szemben a halálos áldozatok száma az Egyesült Államokban túllépte a 150 ezret, és a fertőzöttek száma júliusban kétszer annyi volt naponta, mint amennyi áprilisban, a legrosszabbnak hitt időszakban.

Úgy tűnik, az amerikaiak nagy része átlát a Trump-féle szemfényvesztésen, az elnök pedig megijedt. Fél. Erről árulkodik az is, hogy a tüntetésekkel kapcsolatos állami nyilatkozatokban sokat olvashatunk az antifákról és az anarchistákról, de szinte semmit a szélsőjobboldali csoportokról, például a Boogaloo mozgalomról, amely kész kirobbantani egy második polgárháborút az államokban. De mivel a szélsőjobboldali csoportok jelenlétével nem lehet a demokraták ellen huhogni, ezért róluk csak a rendőri belső kommunikációkban hallani, amíg az antifákról a Twitteren és Trump beszédeiben. Trump stratégiája, hogy igyekszik elterelni a figyelmet arról a fiaskóról, ahogyan a járványt kezelte. Zavargásokról beszél, a rendbontókra mutogat, és azt mondja, tessék, így fog kinézni Amerika, ha Biden lesz az elnök. Úgy tűnik, cseppet sem tartja ironikusnak, hogy arra az Amerikára mutogat, amelyet ő maga kormányoz négy éve. Csakhogy a stratégia egyelőre nem túl sikeres, hiszen a Fox News szerint az emberek 52 százaléka gondolja, Biden jobban kezelné a faji kérdést, és csupán a lakosság 31 százalék látja úgy, hogy Trump csinálja jobban. Három hónap van hátra az elnökválasztásig. Persze sok minden történhet még, de ha a koronavírus tovább tombol, Trump újraválasztása nagy veszélybe kerül. És ha az amerikaiak odafigyelnek arra, ami külföldön történik, ahol a politikusok hallgattak a tudósokra, Trump esélyei tovább romolhatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?