Betilthatják az otthoni pálinkafőzést

pálinka
Pozsony |

A pénzügyminisztérium eltörölné a Híd pálinkafőző törvényét, melynek értelmében meghatározott mennyiségben otthon is lehetett pálinkát főzni.

A törvény 2019 januárjától volt érvényben. A módosításnak köszönhetően legálissá vált az otthoni pálinkafőzés, azonban korlátozott mennyiségben: egy család legfeljebb 25 liter 100 százalékos alkoholt használhatott fel, kizárólag otthoni fogyasztásra. A pálinkafőzés továbbá adóköteles volt, a vámhivatal szakemberei szigorúan ellenőrizték a teljes folyamatot.

Éppen erre hivatkozva törölné el a pénzügyminisztérium az otthoni pálinkafőzés lehetőségét. A tárcaközi egyeztetésre bocsátott javaslat indoklásában az áll, hogy az adóhivatalnak kifejezetten nagy adminisztrációs és anyagi terhekkel jár a rendszer működtetése, az államnak pedig nem hoz különösebb hasznot. Az otthoni pálinkafőzés bevezetése óta az állami költségvetésbe mindössze 2160 euró érkezett jövedéki adó formájában, az adóhivatalnak pedig ennek a többszörösébe kerül a szeszfőzés ellenőrzése. A hatóság eddig hivatalosan 26 otthoni pálinkafőzőt jegyzett be, vagyis úgy tűnik, hogy a rendszer iránt nincs különösebb érdeklődés.

 A minisztérium továbbá kifogásolja, hogy az otthoni pálinkafőző berendezések megsokszorozhatják az illegálisan előállított szeszes italok mennyiségét, ez pedig további adócsalásokhoz vezethet. 

pálinka

Sólymos elégedetlen

Sólymos László, a Híd elnöke úgy véli, Szlovákiában nyílt titok, hogy nagy hagyománya van az otthoni pálinkafőzésnek.

„Amikor a Híd képviselői benyújtották a törvénytervezetet, ezt a korábban elhallgatott témát nyitották meg azzal a céllal, hogy az embereknek ne kelljen megszegniük a törvényt. A javaslat a parlamentben nem váltott ki vitát, a szeszfőzdék viszont már akkor hangosan tiltakoztak, az otthon pálinkát főző magánszemélyek egészségéért aggódtak, a szeszipari vállalatok pedig féltek a konkurenciától, attól, hogy a gyárilag előállított szeszből kevesebb kerül a bevásárlókosárba”

– mondta lapunknak a pártelnök.

Hozzátette: véleménye szerint a mostani intézkedések mögött is ők állnak.

„Sajnálom, hogy Eduard Heger pénzügyminiszter engedett a szeszlobbinak. Miközben arról beszél, hogy a jogszabály betartása költséges (idén ez az összeg 3000 euró körül mozog), nem veszi figyelembe azok kiadásait, akik külföldről vásároltak új készülékeket. Ezt ki fogja megtéríteni az embereknek?”

– közölte Sólymos.

A Híd elnöke úgy gondolja, hogy a pálinkafőzéssel is az történt, ami a PET-palackokkal, az R2-es gyorsforgalmi úttal és a Szoroskői-alagúttal: ahelyett, hogy jobb megoldást kerestek volna, egyszerűen csak leállítják a projektet, holott kézenfekvő megoldás lehetett volna, ha például eltörlik a házi főzet utáni jövedéki adót.

„Nem gondolom, hogy ez az intézkedés koldusbotra juttatta volna a pénzügyminiszter szesziparban dolgozó barátait, egykori kollégáit”

– zárta Sólymos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?