Nagy kihívás nők után fiatal srácokat edzeni

Kucsa
Léva |

Öt évet töltött a pöstyéni extraligás női kosárlabdaklubnál, ebből az utolsó kettőt vezetőedzőként. A 34 éves Kucsa Richárd nagyon élvezte a munkát az „örökös” ezüstérmesnél, de komoly perspektívát lát új feladatában is: szülővárosában, Léván irányítja a helyi utánpótlás-egyesület három fiúcsapatát.

Hogyan tekint vissza a Pöstyénben töltött időszakra?

Nagyon szép volt, nemcsak ez a két utolsó év, hanem az egész ötéves időszak, amikor asszisztensként kezdtem a klubban. Igazán profi körülmények között dolgozhattam, és remélem, én is hozzájárultam a magam részével a fejlődéshez.

Volt, ami kellemesen meglepte extraligás edzőként? Volt, amiben ellenben csalódott?

A legnagyobb csalódás a koronavírus-járvány miatt lefújt szezon volt, amely pedig jól alakult számunkra: mindkét kisebb európai kupasorozatban ott voltunk a legjobb négyben, és nagy esélyünk lett volna a bajnokságban is finálét játszani. 
A pozitív élmény maga a munka volt, a lehetőség, amit kaptam. Örülök, hogy az én két évem alatt sikerült még professzionálisabbá tenni a klub működését, még egy szinttel feljebb lépni. 

Anno az volt a célja, hogy a Sirályok játsszák a legszebb, leglátványosabb női kosárlabdát az országban. Ezt sikerült megvalósítani?

A szezon elején sérülések sújtottak bennünket, ez picit megakasztott, csak novemberre rázódtunk össze. Ezért nem úgy sikerültek a dolgok játékstílusban, ahogy szerettem volna. Aztán jött két kiváló hónap, amikor összesen csak két meccset veszítettünk el. Jó irányban haladt a csapat. 

Ennek ellenére még szezon közben jött a hír, hogy az idény végén nem hosszabbítják meg a szerződését. Miért alakult ez így?

Ez a klub döntése volt. Kicsit váratlanul ért, mert nagyon hamar meghozták a döntést, január elején, amikor még minden előttünk volt, ráadásul jól is szerepeltünk. De respektáltam a tényt.

Hosszú évekig a női kosárlabdában tevékenykedett. Milyen érzés visszatérni a fiúkhoz, akikkel szülővárosa, Léva utánpótlásklubjában foglalkozik?

A női „vonalba” is belecsöppentem, egyszerűen így történt, és a mostani helyzet is hasonló, bármennyire is klisészerűen hangzik. Persze azon is múlik a dolog, akarja-e az ember csinálni. A világjárvány miatt az élet egyik területén sem könnyű, a sportban még kevésbé. A női kosárlabda is nehéz helyzetben van Európában, Szlovákiában még inkább. Nem akarom, hogy nagyképűen hangozzon, de ha Pöstyénben nem dolgozhatok, akkor egy, legfeljebb két szlovákiai klubban tudom csak magam elképzelni, mert az a munka és színvonal, ami a mostani gazdasági szituációban várható, nem nagyon vonz. Külföldön még lett is volna egy lehetőség, de a pandémia ezt is komplikálttá tette. Léváról komoly ajánlattal kerestek meg, a terv, amit felvázoltak, nekem is szimpatikus volt, Szlovákiában igen ritka az olyan klub, amely ezen a szinten is meg mer húzni valami újat. Természetesen ez egészen más munka, nem is férfi-, nem is női kosárlabda, kadétok, ifik és még fiatalabb gyerekekkel foglalkozom, és az egész klub szakmai munkáját is kellene koordinálnom. Itt még talán több is a felelősség, mint Pöstyénben. Nekem sem olyan éles a váltás így, nem arról van szó, hogy civil munka mellett kellene edzősködnöm. Kihívás számomra a feladat, aminek azért is örülök, mert Léváról származom, és sokban kötődöm a városhoz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?