Több mint negyven ország vádolja Észak-Koreát az ENSZ-szankciók megsértésével

Kim Dzsong Un

Negyvenhárom ország azzal vádolta pénteken Észak-Koreát, hogy megsértette az olajimportra vonatkozó ENSZ-szankciókat, és követelte a további olajszállítmányok haladéktalan leállítását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) büntetőintézkedésekért illetékes bizottságának címzett  állásfoglalásukban a szóban forgó országok, élükön az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal azt állították, hogy Phenjan túllépte az importoknak a világszervezet által meghatározott felső határát.

A dokumentum szerint  idén májusig bezáróan a kommunista állam több mint 1,6 millió hordó olajat vett át 56 illegális szállítmánnyal. A panaszosok kiemelték, hogy észak-koreai hajók rendszeresen töltenek át üzemanyagot tankerekről a tengeren megkerülve a büntetőintézkedéseket. Az ENSZ BT ugyanakkor 2017 decemberében évente félmillió hordóban maximalizálta az Észak-Korea által importálható olaj mennyiségét.

A 43 ország azt kérte az ENSZ BT illetékes bizottságától, hogy állapítsa meg az import korlátozás túllépését és tájékoztassa a nemzetközi közösséget arról, hogy az év hátralevő részére nem szállíthatnak több olajat szankciókkal sújtott országnak.

Hasonló panaszok azonban 2018-ban és 2019-ben az ENSZ BT-ben vétó joggal rendelkező Oroszországnak és Kínának – a phenjani vezetés szövetségeseinek – az ellenállásán buktak el. Mindemellett Peking és Moszkva tette eddig egyedül közzé, hogy januártól májusig hivatalosan 106 ezer 100 hordó olajat szállítottak a nukleáris- és ballisztikusrakéta-programja miatt 2006 óta szankciós listán lévő Észak-Koreának.

Észak-Korea képviselete az ENSZ-ben egyelőre nem reagált a történtekre.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök ugyan háromszor találkozott egymással, nem tudtak kompromisszumra jutni az észak-koreai nukleáris fegyverprogramról, akárcsak a Phenjan elleni büntetőintézkedések feloldásáról. A panasz megfogalmazói szerint „amennyiben Észak-Korea képes szemtelenül megkerülni a nemzetközi szankciókat, úgy kevés indíttatása lesz visszatérni a komoly tárgyalásokhoz”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?