Megváltozik a világ a Covid után?

koronavírus

Félünk a vírustól, de a vágy, hogy visszatérjünk a normális életbe, sokkal erősebb bennünk.

Azt mondják, a válságok nagy társadalmi változásokat hoznak. Ez a Covid-19-re, minden krízis anyjára is érvényes. Amikor a járványügyi szakemberek azt parancsolták, maradjunk otthon, senki sem sejtette, meddig leszünk bezárva, és azt sem, hogy a bezártság új társadalmi norma lesz. A digitális technológiák útján folyt a társadalmi érintkezés. De nagyon hiányzott a személyes kapcsolat a rokonokkal, barátokkal, munkatársakkal.

Enyhültek az intézkedések, úgy érezzük, mindenki minél előbb szeretne visszatérni a normális életbe. Az utcán, az erdőben, az irodában gyorsan megszabadultunk a szájmaszktól, pedig azt mondták, hosszú ideig viselnünk kell. Egykettőre megteltek a kávéházak, az éttermek, a strandok. Mi, felelősségteljesebben gondolkodók úgy véljük, a túlzsúfolt floridai tengerpart a felelőtlenség bizarr bemutatója, főleg azért, mert éppen Floridán emelkedik gyors tempóban a fertőzöttek száma.
Az emberek mintha már nem félnének, nincs rettegés, eltűnt szófogadásunk hajtómotorja, nyomban a helyébe lépett régi életmódunk.

A válság kezdetén a kommentárírók és a politológusok arra figyelmeztettek, hogy az intézkedések korlátozzák a személyi szabadságunkat.

Az ideiglenes intézkedések, amelyeket azért léptettek életbe, hogy lassítsák a vírus terjedését, néhány rendszerben állandósulhatnak. Ha a politikusok mesterségesen meghosszabbítanák a gyülekezés, a szabad mozgás tilalmát, esetleg fölöslegesen figyelnék az emberek mozgását, veszélybe sodornák a demokráciát. Ez azonban nem történt, sőt. Úgy tűnik, a demokráciát megerősítette a járvány. Ennek első jele, hogy nőtt a közvélemény bizalma az intézményekben és a politika fő vonalában, és a hagyományos médiumokba vetett bizalom is. Gyengült viszont a populisták és a szélsőségek támogatottsága, mintha ők az utóbbi időben nem tudnának új témákkal előrukkolni. Ez persze nem azt jelenti, hogy semmi sem változik. Lehet, hogy a közlekedés gazdaságilag sohasem tér magához. Nemcsak az a gond, hogy ismét lezárhatják a határokat, hogy félünk olyan országokba utazni, amelyeket jobban sújt a járvány, hanem erősödik a környezetvédők hangja: a légi közlekedés és a turistakereskedelem veszélyezteti a környezetünket. A válság, amelyet eddig Amerika és Kína versenyfutása uralt, a nemzetközi rendet is felboríthatja. A járvány alatt mindkét állam tekintélye válságba került. Játékban van még az Európai Unió fejlődése. A tagállamok nemrég egyeztek meg, hogy közösen kezeskednek az adósságokért. Ezzel olyan lépést tettek, amely egyrészt mind ez ideig elképzelhetetlen volt, másrészt elmélyítheti az integrációt.

Természetesen a járvány elleni harc még nem ért véget. A pozitív tesztek száma nem csökken, és a vakcina tesztelése csak folyamatban van.

A gazdasági válság már súlyosabb, mint tíz évvel ezelőtt volt. A válság elhúzódása, amelynek vége beláthatatlan, újabb, sokkal komolyabb változásokat okozhat.

A szerző a Trend kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?