Prezentációkészítés profik módjára: így csináld!

Prezentáció

Nemcsak az számít, milyen információt kívánsz átadni, hanem az is, milyen formában teszed azt. Egy profi prezentáció pont olyan mint az alkalomhoz illő öltözet. Hitelt adhat annak, amit mondani akarsz.

Tudnod kell, hogy profi prezentációt készíteni nem nehéz. Gyakorlat kérdése, mint minden más az életben. Meg kell tanulnod pár trükköt, ki kell ismerned egy prezentáció készítő alkalmazást, és meg kell találd a saját stílusod. Mindezek birtokában senki nem ment meg attól, hogy lenyűgöző prezentációkat tarts.

Prezentáció készítő szoftverek

Van pár szempont, amit érdemes figyelembe venned, mielőtt leteszed a voksod.

  • Tervezel másokkal együtt dolgozni a prezentációkon?
    Ha igen, fontold meg felhő alapú eszközök használatát.
  • Milyen eszközöket használsz és milyen eszközöket használ a környezeted?
    Ha az előző kérdésre igennel válaszoltál és Mac-esként Windows-os kollégák vesznek körül, az Apple Keynote lehet, hogy nem a legjobb megoldás.

Microsoft Powerpoint

Messzemenően ez a legelterjedtebb prezentáció készítő alkalmazás, szinte már szabvány. Nem véletlen, hisz te is először ezzel találkoztál az iskolában, később pedig a munkahelyen. Egy idő után pedig csak azt vetted észre, hogy prezentáció alatt egyből a ppt fájlokra gondolsz. Bár lehet vele online, csoportosan dolgozni, ezen funkciója nem elterjedt.

Apple Keynote

Az Apple ökoszisztéma Powerpoint-ja. Csak és kizárólag Apple termékeken érhető el (Mac, iPhone, iPad). Bár tud ppt fájlba menteni, előfordulhatnak apró eltérések, ha azt valaki egy Powerpointban kívánja megnyitni. Jellemzően igényesebb, designosabb sablonokkal rendelkezik. Illetve az ökoszisztémának köszönhetően a Mac-en elindított prezentációt az iPhone-ra telepített Keynote alkalmazással lehet vezérelni — diát léptetni, jegyzeteket olvasni.

Google Slides

Ahogy a nevéből is látszik a Google saját, felhő alapú megoldása. Ez azt jelenti, hogy nem rendelkezik külön letölthető és telepíthető alkalmazással, használatához csupán egy böngészőre van szükség. Talán nem annyira bő az eszközkészlete mint az előbb említett két alkalmazásnak, de cserébe más előnyökkel kényeztet minket. Mivel minden online történik, így egyszerű vele a kollaboráció. Lehetetlen a prezentációt elhagyni és mindig mindenkinél a legfrissebb verzió lelhető fel.

Prezi

A Prezi azzal a céllal készült 2009-ben, hogy felrázza a Powerpoint diák között unalomba süppedt prezentációs világot. A Prezi újszerű megközelítése abban rejlik, hogy jobbra balra lapozás helyett sokkal inkább térbeli, ki-be zoomolásokkal fedi fel az összefüggéseket. Ugyanúgy online működik mint a Google megoldása, így ezeket a prezentációkat sem fogod soha elhagyni.

Tippek a profi prezentációhoz

  • Törekedj a konzisztenciára. Ugyanaz a betűtípus, ugyanazok a színek, ugyanaz a sablon. Ezek váltakozása összeszedetlen képet festhet rólad.
  • Lehet, hogy sok a mondanivalód, de ha egyszerre túl sokat akarsz átadni, semmi sem fog átmenni. Tördeld a mondanivalód és kis egységenként add át a közönségednek.
  • Kevés kép - kevés szöveg. Egy-egy diára max. 2 képet és pár sor szöveget írj. Az emberek rád kiváncsiak. Azzal, ha tele írod a diát, csak azt éred el, hogy mindenki azt fogja olvasni hunyorogva, közben nem figyelve arra amit mondasz.
  • Gondolj bele, hogy a legtöbb projektor nem olyan fényes és nem olyan kontrasztos mint a te otthoni monitorod. Használj nagyobb betűméretetet és kontrasztos színeket.
  • Legyen B terved. Technikával lesz dolgod. Neked sem kell bemutatni. Elhagyott átalakító, miért nem veszi a jelet, otthon maradt a töltő. Ha nem online megoldást használsz, legyen nálad egy másolat a prezentációból. Az sem baj, ha kéznél van egy második eszköz, amivel prezentálni tudsz. Ha netalántán ez elő is fordulna veled, ne izgulj. A felkészültséged miatt mindenki azt fogja gondolni, hogy igazi profi vagy.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?