Oktatásügyről Nagyszombatban. A tervezett dunaszerdahelyi iskola-összevonás rossz megoldás

Prékop Mária

Holnap a nagyszombati megyei hivatalban tárgyalnak a Híd politikusai a Jozef Viskupič vezette küldöttséggel. A találkozó témája a nemzetiségi középiskolák helyzete és az iskolahálózat optimalizációja, ami a Dunaszerdahelyen tervezett iskola-összevonások miatt lett újra nagyon aktuális. 

A napokban vált egyértelművé, hogy annak ellenére, hogy az oktatási tárca még el sem indította a középiskolák hálózatának optimalizálását, ebben a kérdésben a Nagyszombat megyéhez tartozó Dunaszerdahelyen már konkrét lépések történnek. Iskolák összevonását tervezik. 

Dunaszerdahelyen az Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolát és az Építészeti Szakközépiskolát szeretné a megye összevonni, de a Műszaki Szakközépiskola helyzete is kérdéses. Az előző két iskola esetében a megyei hivatal részéről már konkrét javaslattétel is született, és hétfőn az iskolatanácsok egyik programpontja is ez volt. 

“Egy ilyen lépést semmi sem indokolhat, még a koronavírus-járvány vagy a gazdasági válság sem. A felelős szlovákiai magyar politikusok elsődleges feladata az, hogy az iskolahálózat tervezett optimalizációja kapcsán mindent megtegyenek annak érdekében, hogy az összevonások, ne adj isten az iskolabezárások, ne érintsék a nemzetiségi iskolákat. Ez nagyon rossz megoldás - valójában egyáltalában nem megoldás. Erről is egyeztetünk holnap Nagyszombatban” - mondta Prékop Mária. 

A Híd képviselői az előző hetekben a nemzetiségi oktatás aktuális kérdéseiről Pozsony és Nyitra megye elnökével is egyeztettek, és meg is állapodtak abban, hogy az említett két megyében a magyar tanítási nyelvű oktatási intézmények az elsősök létszámának meghatározásakor különleges elbírálás alá esnek és az optimalizáció sem érintheti negatívan őket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?