Nagyban folyik a csomózott sárgarépa betakarítása

Both Árpád

Május végén, június elején megkezdték a hazai zöldségtermelő gazdaságok a csomózott sárgarépa betakarítását. A szárazság mellett a sárgarépa-termesztőknek idén a legnagyobb problémájuk a levéltetvekkel gyűlt meg.

A világ sárgarépa-termelésének kétharmadát nyolc ország, Kína, Oroszország, Üzbegisztán, Brazília, Mexikó, India, Ausztrália és Lengyelország állítja elő. Európa déli térségeiben mind kisebb hektárszámon foglalnak helyet a gyökérzöldségek. Bár ez az ágazat az elmúlt években háttérbe szorult Szlovákiában, ma már itthon is vannak olyan termelők, akik majdnem egész évben biztosítani tudják a hazai sárgarépa-ellátást, és vetekszenek a nyugati gazdaságokkal.

Az új hazai sárgarépa már kapható a boltok polcain. Az üzletláncok komoly követelményeket támasztanak a termékekkel szemben, ez alól nem kivétel a sárgarépa sem. Fontos követelmény a nagybani beszállítás, az egyöntetű, rövid méret, a tompa vég, a szép narancssárga, fényes, sima felület, és a finom íz, illetve például az is, hogy a gyökérnyak ne legyen zöld színű. A termesztő számára pedig az is fontos, hogy ne törjön könnyen a répatest a felszedéskor. Ennek alapján állította össze a fajtakínálatát Both Árpád csilizpatasi zöldségtermelő is, aki a fajták legnagyobb részét Hájas Lászlótól szerzi be, aki a BASF Vegetable Seeds, Nunhems Hungary Kft. szlovákiai képviselője. Tőlük négy fajtát is vásárol, az Elegance F1, Romance F1, Brilliance F1, illetve a Laguna F1 nyerte el a tetszésüket.

A sárgarépa esetében több fázisban kerül sor a betakarításra. Jelenleg még a csomózott gyökérzöldséget szedik fel a földekről, később a kilós mosott-csomagolt sárgarépa kerül a piacra, végezetül pedig „ömlesztve” juthatnak hozzá a vásárlók a gyökérzöldséghez.

A termesztőket az időjárás szeszélyessége nagy kihívások elé állítja. A legproblematikusabb kérdés a vízellátás. Korszerű öntözőberendezések nélkül nálunk elképzelhetetlen a gyökérzöldség-termesztés. Mindezt alátámasztja Both Árpád sárgarépa-termesztő is. Szakemberek szerint az öntözőberendezés megtervezésénél fontos az egyenletes víz- és tápanyag-kijuttatás, és a hozamszabályzós szórófejek használata. Oda kell figyelni arra is, hogy az öntözendő területen minél kevesebb gerincvezeték húzódjon, továbbá a vízintenzitás kontrolljára is, hogy megelőzzük a talaj kicserepesedését. Fontos, hogy a telepítés gyors és könnyű legyen, a működtetés pedig minél kevesebb energiát emésszen fel.

Az időjárási, a gyomirtási, valamint más egyéb növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási kihívások is befolyásolják az eladható éves hazai sárgarépa-mennyiséget. A Both családi vállalkozás bakhátas termesztést folytat, a bakhátas termesztés esetén a sárgarépa rizoktóniás betegsége előfordulásával alig kell számolni. E termesztési mód a nyüvő rendszerű betakarítást is megkönnyíti azáltal, hogy a gyökértesten sérülés, zúzódás alig jelentkezik, így a tárolhatóság is jobb lesz. A gyomirtást csak a sorok közt végzik, tehát a sárgarépa nem kerül kapcsolatba a gyomirtó szerekkel.

Idén alaposan meggyűlt az ő bajuk is a levéltetvekkel, a betegségek közül az alternária, cerkospórás levélfoltosság ütötte fel a fejét. A sárgarépában egyébként a sárgarépa-fúrómoly és a sávosnyakú cincér okoz károkat a répatestbe fúrt járatával. Egyre gyakrabban kell számolni a szabadföldi gubacs-fonálféreg megjelenésével és kártételével is.

A mezei pocok a tenyészidő második felében a sárgarépagyökér talajból kiálló végének megrágásával súlyos károk előidézője lehet. A vásárló, illetve az áruházlánc viszont nem igazán elnéző, csakis a hibátlan, egészséges terméket keresi. Both Árpád viszont nem panaszkodik, véleménye szerint kellő odafigyeléssel, illetve a minőségi áru megtermelésével meg lehet találni a közös nevezőt az áruházláncokkal is. Jelenleg raktárak és hűtőhelyiségek építésén fáradoznak, hogy megfelelő módon tudjanak nagyobb mennyiséget raktározni. „Elvből” nem pályáznak, a nyereséget visszaforgatják a termelésbe, hogy még jobb terméket tudjanak előállítani. Ennek ellenére folyamatosan tudják korszerűsíteni a gépparkot. A növénytermesztés módját, ezen belül is például a vegyszerhasználatot itt a Global G.A.P. nemzetközi bíráló bizottság végzi, amely Both Árpád elmondása szerint még az ÚKSÚP normáit is felülmúlja. Az eredmény pedig a legtöbb esetben átlagon felüli.

-er-

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?