Az alkohol kis mennyiségben javíthatja az agyműködést

alkohol

Az alkoholt tartalmazó italok évezredek óta az ember életének részei. Elég, ha a borra gondolunk, amit még bizonyos vallások is elfogadnak. Elsősorban polifenoljainak köszönhetően számos jótékony hatása van: erősíti az ereket, és segít megőrizni a szív egészségét. Ugyanakkor negatív tulajdonsága is ismert: savassága miatt fogeróziót, zománcvesztést okozhat.

Egyszer azt olvashatjuk az alkoholos italokról, hogy ártanak, főleg, ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk, máskor viszont – ha mértékkel fogyasztjuk – jótékony tulajdonságaira mutatnak rá. Brit kutatók 2017-ben arra a következtetésre jutottak, hogy már a mérsékelt alkoholizálás is az agy leépülését okozhatja, és a kognitív hanyatlás kockázati tényezője. Egy 2020-as amerikai tanulmányban meg az olvasható, hogy aki mindennap alkoholt iszik, idő előtt megöregszik az agya: minden alkoholivás egy héttel gyorsítja meg az agy öregedését. Emellett a szerzők arra is felhívták a figyelmet, hogy az agy öregedésére a környezeti és a genetikai tényezők is hatással lehetnek.

A Georgiai Egyetem legújabb ismeretei megint jó hatásáról szólnak: az időnként elfogyasztott kis mennyiségű alkohol idős embereknél segít megőrizni az agy helyes működését. A rendszeres, de mértékletes alkoholivásról korábban már bebizonyították, hogy van pozitív hatása, de arra nem fordítottak figyelmet, hogy miként hat az agy megismerési funkciójára. Ruiyuan Zhang, a tanulmány vezetője elmondta: „Ismerünk időseket, akik azt hiszik, ha mindennap bort isznak, jó kognitív állapotban maradnak. Meg akartuk tudni, hogy az alkohol valóban összefügg-e a jó kognitív funkcióval.” Tíz éven át 19 887 középkorú és idős embert figyeltek, hogy milyen hatása van kognitív teljesítményükre az alkoholnak. A kognitív funkciók alatt a megismerési, információfeldolgozási, gondolkodási tevékenységek összességét értjük. Ide tartozik az érzékelés/észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás és a nyelvhasználat. Egészségi állapotukat, életmódjukat és ivási szokásaikat kétévente mérték fel. Mérsékelt ivásnak azt tekintették, ha a nők hetente nyolcnál kevesebbszer, a férfiak pedig heti tizenötször vagy kevesebbszer fogyasztottak alkoholt. Tesztekkel mérték kognitív funkcióikat, eközben figyelték általános szellemi állapotukat. Az egyik csoportba a magas kognitív funkciókkal rendelkezőket, a másikba azokat sorolták, akiknek megismerési képességeik csökkenni kezdtek. 

Az alkoholt nem ivókkal összehasonlítva azt tapasztalták, hogy a naponta egy-kétszer alkoholt ivók jobban teljesítettek. A tanulmány szerint a heti 10–14 alkoholtartalmú ital elfogyasztása az optimális. Felmerülhet a kérdés: hogyan lehet eldönteni, ki, mikor és mennyit ihat? A következő tanulmány bizonyára teljesen más eredménnyel zárul majd, ám a mértékletesség elvét mindenképpen ajánlatos betartani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?