A sikérmentes diéta az alap, s valószínűleg az is marad

A sikérmentes diéta az alap, s valószínűleg az is marad

Egyre több az olyan ember, akinek élete végéig tilos a sikér- vagy gluténtartalmú étel. Ha megszegi ezt a szabályt, krónikus hasmenésre, felfúvódásra, étvágytalanságra, fogyásra számíthat. Sok féligazság és pontatlanság él a köztudatban a lisztérzékenységről (cöliákia). Jarmila Kabátová mérnök, táplálkozási tanácsadó évek óta foglalkozik a sikérmentes étkezéssel.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a cöliákia ugyanaz, mint az élelmiszerallergia. Mi a különbség a kettő között?

A sikértartalmú gabonafélék három betegséget hozhatnak. Első a cöliákia. Ez az autoimmun betegség a vékonybél bolyhainak pusztulásával, valamint számos gyomor-bélrendszeren kívüli tünettel jár. Nem gyógyítható, azonban tökéletesen kezelhető. Második a búza-/rozsallergia, amely során a vékonybél nyálkahártyája nem károsodik, harmadik pedig a nem cöliákiás gluténérzékenység, amikor ugyancsak sérül a bél nyálkahártyája. A különbség tehát elsősorban a leletben van: a cöliákia esetében a bél nyálkahártyája károsodik, az allergia esetében nem.

Mindig az öröklött hajlam az oka a lisztérzékenységnek?

Az esetek döntő részében igen. A cöliákiás betegek 99 százalékánál kimutatható a genetikai hajlam. A környezeti és más tényezők csak a betegség kiváltását befolyásolják.

Mi az összefüggés a vérszegénység és a gluténérzékenység között?

A nyálkahártya sérülése következtében romlik a vas és a vasszintet befolyásoló mikronutriensek felszívódása, tehát a gluténérzékenység vérszegénységet válthat ki.

Eddig úgy tudtuk, hogy a sikérmentes diéta a lisztérzékenység egyedüli hatásos kezelési módja. Változott valami ezen a téren?

Nem. Továbbra is az egyedüli hatásos gyógymód az egész életen át tartó sikérmentes diéta.

Mit ígér a jövő?

Vita folyik a lehetséges kezelés különféle alternatíváiról: az emésztő enzimekről, a bél áteresztőképességének módosításáról, a védőoltásról, de a sikérmentes diéta az alap, s valószínűleg sokáig még az is marad.

Mire számíthat az, aki gyermekkorától lisztérzékeny? Hogyan változik meg szervezetének működése?

Ha betartja a sikérmentes diétát, változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozik, olyan egészséges ember lehet, mint bárki más. Autoimmun betegségről lévén szó, idővel társult betegségként más autoimmun betegség is kialakulhat, de ez nem törvényszerű.

Szlovákiában minden diagnosztizált lisztérzékenynek – az Európai Unióban csak nálunk – joga van ahhoz, hogy bizonyos sikérmentes termékeket orvosi előírásra ingyen kapjon meg. Ez óriási segítség, hiszen a sikérmentes diéta viszonylag költséges...

Jó hír, hogy állandóan bővül azoknak az élelmiszereknek a jegyzéke, amelyeket orvosi előírásra ingyen kaphat a beteg. Mivel a lisztérzékeny a gasztroenterológus páciense, minden családtagnak joga van a szűrővizsgálatra. A beteg úgynevezett ZŤP (Zdravotne ťažko postihnutý) igazolványt kap, és a jövedelem alapján szociális támogatást kap. Ám a betegnek a jogokon kívül kötelességei is vannak: szigorúan be kell tartania a sikérmentes diétát, és rendszeresen ellenőrzésre kell járnia. Az orvos ilyenkor megállapítja a vér ellenanyagszintjét, s egyben képet kap arról, hogy valóban az előírásnak megfelelően táplálkozik-e.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?