Remišová: Čižnár sokkal többet tehetett volna az igazságszolgáltatásért

Veronika Remišová

Sokkal többet kellett volna tennie az igazságszolgáltatásért Jaromír Čižnár főügyésznek, akinek hétéves hivatali ideje pénteken ér véget – véli Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért, regionális fejlesztésekért és informatizációért felelős miniszter. Úgy fogalmazott, Čižnár idejében kudarcot vallott az állam az igazságosság és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén.

„A Legfőbb Ügyészség az elvárhatónál kevesebbet tett az igazságszolgáltatásért ebben a nehéz időszakban, és óriási problémák voltak az intézményen belül és kívül is” - mondta Remišová, és hozzátette, nagy kihívás az intézmény hitelességének és átláthatóságának visszaállítása, de csak így válhat az igazságszolgáltatás erős oszlopává.

A miniszter leszögezte, a főügyész munkáját két szempontból kell vizsgálni. Az első kérdés, hogyan gyakorolta hatásköreit az ügyészség a korrupció, a szervezett bűnözés és a súlyos gazdasági bűncselekmények elleni küzdelemben. Rámutatott, hogy Čižnár ezen a téren nem volt elég erős, nem vizsgálta szigorúan az egyes eseteket.

Remišová szerint a főügyész kudarcot vallott az ügyészség megtisztításának és átláthatóságának terén is. Nem volt képes megtisztítani a rendszert, szemet hunyt afölött, hogy ügyészek és politikusok hozzátartozói váltak ügyésszé. A választási rendszer gyakran megkérdőjelezhető volt és nem volt egyértelmű. „Nem vizsgálták az ügyészek kötődéseit. Nem vizsgálták következetesen azokat az ügyeket, ahol ügyészek keveredtek gyanúba, gondoljunk csak Dobroslav Trnka esetére" - tette hozzá Remišová.

Jaromír Čižnár főügyész hétéves megbízatása pénteken ér véget. A leköszönő főügyész szeretné közölni Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel, hogyan döntött további tevékenységéről. Čižnár utódját még nem sikerült megtalálnia a parlamentnek.

2013. június 18-án titkos szavazással választotta Čižnárt főügyésszé a parlament 82 képviselője. Ivan Gašparovič akkori köztársasági elnök július 17-én nevezte ki. A Szlovák Köztársaság fennállása óta ő az ország hatodik főügyésze.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?