Hogyan takaríts meg a hétköznapokban

Hogyan takaríts meg a hétköznapokban

A mindennapi élet folyamatos költekezéssel, havi költségekkel jár, amelyeket nem lehet elkerülni, hiszen a megélhetést biztosítják. Ezek a költségek rengeteg ember számára problémát okoznak, ugyanis a hónap végére sokan pénz nélkül maradnak. Az alábbi megtakarítási tippek segítségével bárki több pénzt tud megtakarítani anélkül, hogy ez nagyobb áldozatokkal járna.

Amikor a költségeken szeretnénk csökkenteni, az első dolog mindig a költségvetés elkészítése lesz. A költségvetés megmutatja, hogy a pénz nagy része mire fogy el, és tudni fogjuk, hogy melyik költségeken lehet csökkenteni.

Háztartási költségvetés

A háztartási költségvetés a mindennapi pénzügyek áttekintésére szolgál. A költségeket naponta el kell könyvelni, így egy részletes kimutatást kapunk, és a lista egyértelművé teszi, hogy hol lehet változtatni. Ilyen feladatokra már rengeteg alkalmazás létezik, amely megkönnyíti a munkánkat.

A jövedelem részletes áttekintése érdekében célszerű minden számlát, bérleti díjat, hitel törlesztőrészletet és egyéb költséget feltüntetni. Minél részletesebb adatokkal dolgozunk, a felesleges költségeket annál könnyebb lesz kiszűrni.

Éves költségek feltérképezése

Figyeljünk az egyszeri, éves költségek nagyságára is, ugyanis a legtöbb esetben nagyobb összegekről beszélünk, amelyek kifizetése utólag rengeteg fejfájást okozhat. Ide tartoznak például a különféle biztosítások is: amennyiben úgy érezzük, hogy túl sokat fizetünk, keressünk más szolgáltatót.

Meglepő, hogy egy olcsó biztosítással évente akár több százezret spórolhatunk még úgy is, hogy számunkra egy egyszeri költségről van szó. Mivel hosszútávon szeretnénk pénzt megtakarítani, az éves költségekről sem szabad megfeledkezni.

Bevásárlólista

Soha ne menjünk bevásárlólista nélkül vásárolni. Ilyenkor rengeteg mindent veszünk pluszba és nem tartjuk magunkat ahhoz, amire tényleg szükségünk lenne. Bevásárláskor könnyen megtörténhet, hogy olyan dolgokat veszünk meg, amelyek nem feltétlenül szükségesek. Ha készítünk egy bevásárlólistát, akkor van mihez tartani magunkat és nem fogunk feleslegesen költekezni.

Figyeljünk arra is, hogy a termékek nagy része a megfelelő időben olcsóbban megkapható. Ez nemcsak az élelmiszerekre, hanem a ruhákra és a cipőkre is érvényes. Mindent a maga idejében kell megvásárolni és ha tudjuk, hogy egy terméket később olcsóbban is be tudunk szerezni, akkor érdemes kivárni az alkalmat.

Nyaralási számla

Készítsünk egy számlát, amely a megtakarítás célját szolgálja. Ha például egy későbbi nyaralás költségeire gyűjtünk, akkor számoljuk ki, hogy körülbelül mennyi pénzre van szükségünk, majd minden hónapban igyekezzünk félretenni. Egy idő után azt is tudni fogjuk, hogy a pénz mennyi idő alatt fog összegyűlni, ezért könnyen előre tudunk tervezni.

Az ilyen számlák mindig nagy segítségek lehetnek. Fontos, hogy minden hónap elején első sorban a megtakarítási számlánkra helyezzünk pénzt. Ez nemcsak a megtakarításban, hanem a gazdálkodásban is segíteni fog, ugyanis az eddigi költségeket kevesebb pénzből kell majd kifizetnünk.

Rövid távú szerződések

Ha minél több pénzt szeretnénk megtakarítani, akkor óvakodjunk a hosszú távú szerződésektől. A konditermi bérlet, a telefonbérlet és az egyéb tagsági díjak rengeteg pénzbe kerülhetnek, viszont nem biztos, hogy mindig kihasználjuk őket. Az edzőtermek például sok pénzt keresnek olyan embereken, akik lelkesen megvásárolják a több hónapos vagy akár éves bérletet, utána pedig csak rövid ideig edzenek. Ez a többi, hasonló bérlettel működő cégre is érvényes.

Ilyen téren nem érdemes hosszú távra lekötelezni magunkat, ugyanis általában nem jár nagy kedvezménnyel, viszont nagy az esély arra, hogy a szolgáltatást nem fogjuk teljes mértékben kihasználni.

Pénzt megtakarítani nem egy nehéz feladat, azonban a sikerhez kellő elszántság szükséges. Ahhoz, hogy sok pénz takaríthassunk meg, mindenképpen hosszú távra kell terveznünk.

A cikk szponzorált linket tartalmaz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?