Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

caputova
Pozsony |

Összesen 54 új professzort nevezett ki kedden Zuzana Čaputová államfő. Kifejtette, a professzorok feladata a társadalom bölcsességéhez való hozzájárulás. A kinevezettek között magyarok is vannak.

„Ha a fiatal egyetemisták generációjából a lehető legjobbat akarjuk kihozni, akkor önöknek is a legmagasabb szintű elvárásaiknak kell lenniük velük szemben. Mert az egyetemeinken szerzett titulusok egész Európában érvényesek, így az egyetemeinkről kikerülő diákok profiljainak az európai standardokhoz kell igazodniuk” – mondta a hazai professzorok ünnepélyes kinevezése alkalmából Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Hozzátette, a professzorok felelőssége a felsőoktatás minőségének megőrzése, valamint a társadalmi helyzetének és presztízsének megerősítése. 

A kedden kinevezett 54 egyetemi professzor között öt magyar is volt. Az államfő a ceremónián professzornak nevezte ki Benyovszky Krisztián irodalmárt, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának oktatóját, akinek kutatási területéhez a kortárs magyar, szlovák és cseh próza mellett a populáris kultúra is tartozik.

Az alkalmazott informatika és az automatizáció területéről a Szlovák Műszaki Egyetem professzora, Takács Gergely vehette át a professzori címet az államfőtől. 

Herencsár Viktória, a besztercebányai Művészeti Akadémia Zeneművészeti Karának budapesti születésű cimbalomművésze kedden szintén ünnepélyes keretek között vehette át címét, akárcsak a nyitrai Mezőgazdasági Egyetem két oktatója, Jobbágy János és Fehér Sándor agrármérnök.

A köztársasági elnök beszédében leszögezte, a professzorok hozzájárulása az oktatás minőségének fejlesztéséhez nemcsak abban mutatkozik meg, hogy hány docenst, doktoranduszt képeznek, hanem abban is, mennyi minőségi tankönyvet írnak hallgatóiknak, milyen előadásokkal oktatják és inspirálják diákjaikat. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?